Antalya’da Yangın Tehlikesi: İnsan Kaynaklı İhmalin Sonuçları ve Ormanların Korunması İçin Alınması Gereken Önlemler

Yasağa rağmen ormanda ateş yaktılar! 'Kamera' uyarısı da işe yaramadı

Antalya, Türkiye’nin ormanlarının yüzde 5,06’sına sahip olan ve 2 milyon 61 bin 764 hektar yüz ölçümünden yüzde 57’sini ormanlar oluşturan bir şehirdir. Antalya, ülkemizin en fazla ormana sahip kenti olup, geçtiğimiz yıl 190 orman yangınına tanık oldu. Bu yangınların yüzde 90’ı, insan kaynaklı ihmal ve dikkatsizlik gibi nedenlerden kaynaklandı. Orman yangınlarıyla mücadele amacıyla Antalya Valiliği tarafından yayımlanan ‘Orman Yangınlarının Önlenmesi’ başlıklı genelgede, orman yakınlarında ve yaklaşık 4 kilometrelik bir alan içerisinde ateş yakma, yanıcı maddelerin kullanımı gibi yangın riski taşıyan faaliyetler yasaklandı.

Ancak, bu yasağa rağmen Antalya’da hala ormanlık ve çevredeki bölgelerde piknik yapanların bıraktığı atıklar, yangın tehdidi oluşturmaktadır. Piknik yapan insanlar tarafından yakılan ateşin kömürleriyle birlikte bırakılan cam şişeler ve kömür torbaları, yangın riskini artırmaktadır ve aynı zamanda çevre kirliliğine yol açmaktadır. Gökdere Mahallesi’ndeki ağaçlık bir alanda, yasağa rağmen taşlarla oluşturulan mangal alanları ve ateş yakma görülebilmektedir. Piknik sonrası atıklarını bırakanların sayısı oldukça fazladır.

Orman Genel Müdürlüğü’nün astığı uyarı tabelasının etrafında birçok mangal atığı bulunmaktadır. ‘Bu ormanlar 7/24 fotokapan ve kamera ile izlenmektedir’ uyarısının yazılı olduğu ağaç civarında küller, cam şişeler ve çöpler bulunmuştur. Piknik yapanların bıraktığı sönmüş kömür parçaları ve atıklar, uyarı levhası asılı olan ağaçtan birkaç adım uzaklıkta görülmektedir.