Arıcılar İçin Önemli Sorunlar ve Çözümler

Arıcı tulumuyla Meclis kürsüsünde: İtiraz edene tütsü

CHP Milletvekili Mustafa Adıgüzel Arıcılık Sektöründeki Sorunlara Dikkat Çekti

CHP’li Mustafa Adıgüzel, arıcılar için önemli bir rol oynayan arıcı körüğünü parlamento kürsüsüne getirerek dikkat çekici bir eylemde bulundu. Adıgüzel, körüğü göstererek “İtiraz edeni de tütsülüyorum” diyerek espri yaptı. Ayrıca kıyafetiyle ilgili “Korkmayın arkadaşlar, bu arıcının resmi. Sizlere sağlıklı bal yedirmek için evlerinden, ocaklarından uzaklarda, dağ başlarında, çadırlarda ve barakalarda aylarını, yıllarını veren insanların resmi” şeklinde konuştu.

Mustafa Adıgüzel, arıcılık sektöründeki sorunlara da değinerek şunları dile getirdi:

“Ülkemiz dünya genelinde 2. sırada bulunan 114 bin ton bal üretimi ve 3. sırada bulunan 9,2 milyon kovan varlığı ile önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak, üretim maliyetlerindeki artış ve sahte bal sorunu sektörü olumsuz etkilemektedir. Arıcılık sektörünün başlıca sorunları şunlardır:

  • 2023 Temmuz ayında 1 kilo bal 127 liraya üretiliyordu, şimdi 200 liranın üzerinde. Kovan başı destek 60 lira, yetersiz kalmaktadır.
  • Arıcıların yüzde 75’i gezginci arıcıdır ve mazot desteği gibi desteklerden yararlanmalıdır, çünkü yılda bin kilometreden fazla yol yapmaktadırlar.
  • Arı konaklaması için hiçbir ücret alınmaması gerekirken yerel birimler aşırı ücret talep etmektedir.
  • Balda sahtecilik, sektördeki en büyük sorundur ve Türkiye sahte bal cennetidir. Yaptırdığımız analizlere göre piyasada bulunan balların yüzde 80’i sahte veya hilelidir.”