“Aşırı Tehdit Edici Davada Elektronik Kelepçe Kararı: Uzaklaştırma ve İzleme Nasıl Gerçekleştiriliyor?”

Elektronik kelepçe nasıl çalışıyor

Milli voleybolcu Hande Baladın’ı asit atmakla tehdit ettiği iddiasıyla yargılanan Mustafa Neşeli, akıl sağlığının yerinde olmadığı gerekçesiyle ceza almadı. Neşeli hakkında, Baladın’ın konutu veya işyerine 1000 metreden fazla yaklaşmaması için 2 ay süreyle “elektronik kelepçe” takılması kararı verildi. Peki, uzaklaştırma ve elektronik kelepçe kararları nasıl alınıyor ve nasıl uygulanıyor?

Kadına, çocuğa ve aile bireylerine yönelik fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan eş ya da kişilere karşı, aile mahkemesi hakimi ya da asliye hukuk mahkemesi, önleyici tedbir olarak uzaklaştırma kararı verebiliyor. Bu kararın yanı sıra elektronik kelepçe takılması kararı da verilebiliyor. Ancak elektronik kelepçe takılması kararı, ilgili tedbir kararları olmadan tek başına uygulanmıyor.

Elektronik kelepçe takılması kararının uygulanması, Elektronik İzleme Merkezi’nde 7/24 kesintisiz olarak gerçekleştiriliyor. Şiddet mağduru ve yükümlü, aile mahkemesinin tedbir kararında belirtilen hususlara uygun olarak sistem üzerinden izleniyor. Yükümlü, şiddet mağduruna belirlenen asgari mesafeden yaklaşmamalıdır. Bu mesafe bilgisi elektronik izleme sisteminde kaydediliyor. Ayrıca, yükümlünün girmemesi gereken tampon bölge ve yasak bölge de harita üzerinden işaretleniyor.

Elektronik kelepçe takan kişi, örneğin bir kilometreden fazla yaklaşması durumunda GPS üzerinden uyarı sinyali alır. İzleme personeli, yükümlüyü arayarak ayrılması gerektiğini belirtir. Eğer yükümlü harekete devam ederse, mağduru korumak amacıyla önlem alınır ve güvenli bölgeye geçmesi sağlanır.

Uzaklaştırma kararı alınan yükümlü, elektronik kelepçe takmadan da mesafe kuralına uymak zorundadır. Aksi takdirde kolluk görevlileri ona müdahale edebilir. Mağdur, tedbire aykırılık halinde kolluğu arayarak yardım isteyebilir.

Elektronik kelepçe takılan kişi, kelepçe ünitesini şarj etmez veya kelepçenin kayışını kesme, koparma gibi işlemler yaparsa, izleme personelinin ekranına uyarı düşer. Bu ihlal durumlarında tutanak düzenlenerek ilgili mercilere iletilir.

Şiddet uygulandığına dair delil ya da belge sunmadan da koruyucu tedbir kararları alınabilir. Mağdur, yükümlünün yakınlarından gelebilecek bir saldırı durumuyla karşılaşırsa, kullanabileceği bir panik butonu verilir. Bu butona basıldığında izleme personeli bilgilendirilir ve mağdura yardım sağlanır.

Tedbir kararlarına uymayan kişilere ceza verilir. İlk uymama durumunda 3-10 gün arası, sonraki uymama hallerinde 15-30 gün arası hapis cezası verilebilir. Elektronik kelepçe takılması kararı da en fazla 6 ay için geçerlidir, ancak tehlikenin devam etmesi durumunda süre uzatılabilir.