Assos Antik Kenti’nde Yapılan Kazılar Detaylarıyla Ortaya Çıktı
Assos Antik Kenti’nde 1881-1883 yıllarında gerçekleştirilen ilk bilimsel kazıların ardından 1981 yılında başlayan çalışmalar, aralıksız devam ediyor. Antik Çağ’da “Troas” olarak bilinen bölgenin güney kıyısında, Midilli Adası’nın karşısındaki volkanik bir tepe üzerine kurulan Assos, tarihte çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Önemli bir liman kenti olan Assos, kalıntıları ve doğal güzelliğiyle her yıl binlerce turisti kendine çekmektedir.
Assos’ta Türk arkeologlar tarafından 1981 yılından bu yana sürdürülen kazıların 44. sezonu tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle ve İÇDAŞ’ın ana sponsorluğunda yürütülen kazılar kapsamında Assos antik kentinde ve akropoliste yeni buluntular ortaya çıkarıldı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Mozaik, Bitkisel ve Geometrik Motiflerden Oluşuyor” diyerek, kazılar sonucunda Helenistik döneme ait bir mozaik yapısının gün yüzüne çıkarıldığını belirtti. Prof. Dr. Arslan, mozaik hakkında şu detayları paylaştı:
“Mozaik, çokgen taşlarla yapılmış, polygonal yani çokgen adını verdiğimiz taşlarla üç renkli bitkisel ve geometrik motiflerden oluşuyor. Assos’ta bulunan bu mozaik, tahminlere göre 2200 yıllık bir geçmişe sahip. Anadolu’da nadir bulunan Helenistik döneme ait mozaiklerden biri olduğu düşünülmektedir.”
Ayrıca, Assos’ta keşfedilen bir diğer yapı olan anıt mezar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Arslan, “İleri gelen bir aileye ait anıt mezar olduğunu söyleyebiliriz. Roma dönemine ait bu mezar, Assos’un önemli ailelerinden birine ait olduğu düşünülen heroon olarak adlandırılmıştır.” şeklinde konuştu. Bu keşifler, Assos Antik Kenti’nin zengin tarihi mirasına ve arkeolojik değerlerine yeni bir bakış açısı sunmaktadır.