Assos Ören Yeri’nde 7 Bin Yıllık Tarihi Buluntular Gün Yüzüne Çıkarıldı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan liderliğinde yürütülen kazı çalışmaları, Aristoteles ve Platon’un öğrencilerinin faaliyet gösterdiği Antik Yunan şehir devletine ait Assos Ören Yeri’nde devam ediyor. Bu yıl yapılan kazılarda, 1700 yıllık lazımlıkların Assos’ta kullanıldıktan sonra çöpe atıldığı belirlendi.
Prof. Dr. Nurettin Arslan, Nymphaeum adı verilen yapıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Agora’nın doğusunda bulunan bu yapı, konut alanlarının hemen üst teraslarında yer alıyor. Çevresindeki boş alanlar, evlerde kullanılan çanak çömlekler ve atıkların atıldığı bir çöplük alanı olarak kullanılmıştır” dedi. Arslan ayrıca, “Kazı çalışmaları, aslında gündelik yaşamın aydınlatılması için önemli arkeolojik veriler sunmaktadır” şeklinde konuştu.
Yapılan çalışmalar sonucunda 1700 yıllık seramik kaplara ulaşıldığı belirtilen açıklamada, bu buluntuların bir kısmının hala kullanılabilir durumda olduğu ifade edildi. Arslan, bulunan eserlerin restore edilerek günümüze kazandırıldığını ve bu eserlerin MÖ 2-4. yüzyıllara ait olduğunu belirtti. Restorasyon sürecinin detayları hakkında bilgi veren Arslan, bu eserlerin evlerdeki kullanım amaçları ve tarihçeleri hakkında aydınlatıcı bilgilere ulaşıldığını sözlerine ekledi.