Atatürk Portresi Sahibine Ait Telif Eseridir
1969 yılında ilk kez yayınlanan ressam Etem Çalışkan’ın “Atatürk portre ve imzası” isimli karakalem çalışması, zaman içinde birçok yerde kullanılmış ve bazı işletmeciler tarafından tişörtlere basılarak satışa sunulmuştur. Bu durum üzerine tekstil firması sahibi B.S. de Atatürk’ün portresini tişörtlere basarak piyasaya sürmüştür.
Çalışkan’ın şikayeti üzerine şüpheli olarak ifadesi alınan B.S., “Ben fotoğrafın kişiye ait telif eseri olduğunu bilmiyordum. Beni telefonla arayınca baskı ve satış işlemini durdurdum” şeklinde savunma yapmıştır. Ancak Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan, eserin kamuya sunulduğu tarihten itibaren geçen 55 yıllık süre zarfında şikayete yer olmadığına karar vermiştir.
Kararda, eserin Atatürk’e ait bir telif eseri olduğu belirtilerek, “Bu süre zarfında binlerce kez çoğaltılarak fotoğraf ve tişörte baskı uygulanmak suretiyle kamuoyuna sunulan eserin izinsiz şekilde kullanılmasına eser sahibinin şikâyeti bulunmamaktadır” denilmiştir. Ayrıca, Atatürk portresinin toplum tarafından yoğun ilgi gördüğü ve Atatürk resimlerinin özel uzmanlık gerektiren bir konu olduğu vurgulanmıştır.