“Atatürk ve Ermeni İddiaları: Tarihi Gerçeklerin Işığında Yeni Tartışmalar”

Şimdi de Çekya’dan skandal Atatürk kararı... Maksat Türkiye’yi karalamak

Ermeni iddiaları, son dönemde Atatürk üzerinden yeni tartışmalara yol açıyor. Disney Plus, Atatürk’ün hayatını anlatan bir diziyi, Ermeni lobilerinin baskısı nedeniyle yayınlamama kararı aldı. Bu karar büyük tepki çekti ve Prag’daki Türk Büyükelçiliği’nin dikmek istediği Atatürk heykeline, yine 1915 Ermeni tehciri iddiaları gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Peki, Ermeni suçlamaları neden o dönemde herhangi bir üst düzey görevi olmayan Atatürk’e yöneliyor? Tarihçiler, bu konuyu değerlendirdi…

Ankara Üniversitesi İnkılap Tarihi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Faik Temuçin Ertan, “Atatürk o tarihlerde İttihat Terakki’nin veya hükümetin yönetiminde değildi. Ermeni lobileri, asıl hedeflerinin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu söyleyebiliriz. Atatürk, bu suçlamaları sürekli reddetmiş ve tarihi verilerle bu iddialara karşı çıkmıştır” diyor.

Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Necmettin Alkan ise, “Atatürk, ‘soykırım’ ifadesini asla kullanmadı. Tam tersine, Türklerin nasıl katledildiğini ve Ermenilerin Türk ordularının savaştığı işgalcilerle nasıl işbirliği yaptığını anlattı. Atatürk, Ermeni iddialarıyla mücadele etmiş ve Türk tezlerini savunmuştur” şeklinde konuşuyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Emin Elmacı, “Olmayan bir soykırımdan dolayı ilgisi olmayan birini doğrudan suçlamak, ayrı bir mesele. Atatürk, Ermenilere yapılan katliamların bir emperyalist oyun olduğunu belirtti ve asla kabul etmedi. Asıl düşmanlığın kaynağı, bu sebeple Ermeni lobileri denilen yapılar için fütursuzca saldırılarını sürdürmek ve Atatürk’ü hedef almaktır” diyor.

Emekli Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu ise Ermeni lobilerinin, soykırım iddialarını bahane ederek Türkiye’yi ve Türkleri karalamak için ellerinden geleni yaptığını ifade ediyor. Büyük hedefin ise Atatürk olduğunu belirtiyor.

Atatürk, 3 Mart 1921 tarihli bir röportajında İngilizlerin İrlanda’ya karşı gösterdiği muameleyi hatırlatarak, Ruslarla işbirliği yapan Ermenilerin yaptığı katliamları anlatırken tehcire dair şu değerlendirmeyi yapıyor: “İngiltere’nin barış zamanında İrlanda’ya yaptığı muameleye baktığımızda, bize tehcir kararı aldırmak için haklı bir ithamda bulunamaz. Eğer itilaf devletleri bizi tekrar savaşa zorlamasaydı, tehcir edilenler geri dönmüş olurdu.”

Atatürk’ün Nutuk’taki bölümünde ise Ermeni iddialarına cevap verildiği belirtiliyor: “Ermeni katliamıyla ilgili sözler gerçeği yansıtmamaktadır. Aksine, güney bölgelerinde silahlandırılan Ermeniler, koruma gördüklerinden cesaret alarak Müslümanlara saldırmıştır. Atatürk, binlerce suçsuz insanın canına kıymış olan bu intikamcı saldırıları dile getirmiştir.”

Sonuç olarak, Ermeni suçlamalarının Atatürk’e yöneltilmesinin sebebi, Türkiye’yi ve Türkleri karalamak isteyen Ermeni lobileri tarafından sürekli olarak kullanılan bir yöntemdir. Atatürk ise bu suçlamaları kesin bir dille reddetmiş ve Türk tezlerini savunmuştur. Haber, Ermeni iddialarının Atatürk ile ilişkisini konu alan tartışmaları özgün bir şekilde aktarmaktadır.