Avrupa’ya Giden Futbolcularımızın Sakatlık Sorunları: Altyapı Antrenmanları ve Eğitim Eksikliği

Avrupa’da neden sakata geliyoruz

Türkiye’den Avrupa’ya giden futbolcularımızın sık sık ciddi sakatlıklar yaşamaları, altyapı antrenman metotlarıyla ve antrenörlerin eğitimiyle ilgili olabilir. Konuyu uzmanlara sorduk. Spor Bilimleri Üniversitesi’nde doktora yapan Dr. Onur Tütüncü, altyapıdaki antrenman metotlarına ve antrenörlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. İngiltere’de 100 oyuncudan sadece 3’ü ilk etapta sakatlanırken, Türkiye’den giden 10 oyuncudan 5-6’sının sakatlandığını söyledi. Doğru antrenmanlar yapılmazsa, ileride yüksek tempolu liglerde sakatlanmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Ayrıca tesis ve saha konusunda da sıkıntılar olduğunu belirtildi. Bazı profesyonel kulüp akademilerinin bile fitness salonu olmadığına dikkat çeken Tütüncü, Bayern Münih’in ise her yıl akademisine 10 milyon Euro’dan fazla yatırım yaptığını ve Türk asıllı oyuncuların bu tarz sakatlıklar yaşamadığını söyledi.

Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Bölüm Başkanı Prof. Dr. Niyazi Güven Erdil ise akademi ve saha ilişkisini değerlendirdi. Planlamaların seminerlerde kalmaması gerektiğini vurgulayan Erdil, genç futbolcularla nasıl çalışmalar yapılması gerektiği konusunda kulüplere önerilerde bulunduklarını belirtti. Ancak bu önerilerin sahada uygulanması gerektiğini vurgulayarak, gelişim sürecine uygun olmayan antrenmanların sakatlıklara neden olduğunu özellikle Arda Turan örneği üzerinden açıkladı.

İncelenen sakatlıklarda altyapıdaki yanlış antrenmana bağlı gelişim sorunlarının gözlendiğini ifade eden uzmanlar, kulüplerin akademilerinde akademisyenlerin olması gerektiğini ve bu akademisyenlerin antrenörleri geliştirmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, milyonlarca Euro’ya mal olacak futbolcular yetiştirmek isteyen kulüplerin antrenörlerin maaşlarını yükseltmeleri gerektiğini vurguladılar.