Ayasofya’da Yeni Düzenleme: İbadet ve Kültürel Ziyaretler İçin Ayrı Girişler Oluşturuldu

Ayasofya turiste 25 Euro

İstanbul’da, camiyi ibadet etmek için gelenlerle kültürel amaçla ziyaret gerçekleştirenlerin ayrılması ve girişlerde oluşan yoğunluğun önlenmesi amacıyla başlatılan yeni bir uygulama hayata geçirildi. Bu uygulama kapsamında ziyaretçiler için III. Ahmet Çeşmesi’nin yakınında bir bilet gişesi ve gişe yakınında bir giriş noktası kuruldu. Bugün erkenden saatlerinden itibaren gişelerde yabancı turistlerin kuyruk oluşturduğu gözlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yeni uygulama hakkında şu açıklamayı yaptı: “Tarihi caminin güney cephesindeki II. Beyazıd minaresi altında yer alan tünel ve giriş rampasıyla, Ayasofya-i Kebir Camii’nde girişler kontrollü bir şekilde sağlanacak. Ziyaretçiler galeri katına ulaştırılacak ve çıkışlar kuzeydoğu yönündeki rampa üzerinden gerçekleştirilecek. Turistler galeri bölümünde camii harim katını ve Osmanlı Dönemi eklerini görme fırsatı bulacaklar. Ayrıca, burada Bizans Dönemi mozaiklerini de inceleyebilecekler. İbadet ortamını bozmadan ziyaretini gerçekleştirebilecek olan turistler, Ayasofya’da QR kodlu kulaklık sistemi sayesinde cep telefonlarıyla sessiz bir ortamda 23 dilde bilgi alabilecekler.”

Ancak İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şakir Karadibek, uygulamanın Müslüman yabancı turistlere uygulanmaması gerektiği görüşünde. Karadibek, “Buraya gelen Müslüman misafirler ne yapacaklar? Azerbaycan, Malezya, Endonezya, Hindistan ve Pakistan’dan gelenler buraya ibadet etmek için para ödemek zorunda kalacaklar, yetkililer buna bir çözüm bulacaktır” şeklinde konuştu.