Bayraktar TB3: Milli SİHA Yüksek İrtifada Başarılı Testler Yaptı

Bayraktar TB3 SİHA yerli motorla 36 bin feet irtifaya çıktı

Bayraktar TB3, Yerli ve Milli SİHA Testlerini Başarıyla Sürdürüyor

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB3, test sürecinde önemli bir adımı başarıyla tamamladı. Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan olarak 27 Ekim 2023’te gerçekleştirdiği ilk uçuşunun ardından çeşitli irtifalarda sistem tanımlama ve performans testlerini başarıyla sürdüren milli SİHA, kendisine ait en yüksek irtifaya çıktı.

Bayraktar TB3 SİHA, Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen uçuşta 36.310 feet irtifaya ulaşarak Yüksek İrtifa Sistem Performans Testini başarıyla tamamladı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, bunun yanı sıra 45 bin 118 feet ile Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait olan milli havacılık tarihimizin irtifa rekoruna da bir adım daha yaklaştı.

Bayraktar TB3 SİHA, Tekirdağ Çorlu’da başlayan ve Keşan ilçesinde devam eden testlerde 1 Haziran 2024’te rampadan havalandı. Bayraktar TB3’ün konuşlandırılacağı TCG Anadolu’nun güvertesindeki şartlarla benzer özelliklere sahip olan pistte başarılı rampa testleri gerçekleştirildi ve milli SİHA, gemiye çıkmaya hazır hale geldi.

Milli SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 445 saat 03 dakika havada kaldı. Ayrıca 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde, yere inmeden 32 saat havada kalarak 5.700 km yol kat etti.

Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. Dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi.

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıkladı. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine sahip olan milli SİHA, keşif-gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerini başarıyla yerine getirecek.

Baykar, 2003 yılında başlayan İHA Ar-Ge sürecinden bu yana projelerini öz kaynaklarıyla yürüterek ihracat alanında büyük başarılara imza attı. 2023 yılında gerçekleştirdiği 1.8 milyar dolarlık ihracat ile savunma ve havacılık sektöründe önemli bir yere sahip olan Baykar, ihracatın öncü firmaları arasında yer alıyor. İhracat alanında elde ettiği başarılarla dikkat çeken Baykar, dünyanın en büyük SİHA ihracatçısı konumunda bulunuyor.