Belendeki Orman Yangını: Ekipler Havadan ve Karadan Müdahale Ediyor

Hatay Belen'de orman yangını... Bakan Yumaklı CNN TÜRK'te: Yangın bahçe temizliğinden çıktı

Belen ilçesine bağlı Derebahçe Mahallesi’nde bulunan Soğukoluk yaylasında ormanlık alanda yangın çıktı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay’ın Belen ilçesindeki orman yangınıyla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Yumaklı, “Hatay Belen’deki orman yangınına; 9 uçak, 21 helikopter, 59 arazöz, 375 personel sevk edildi. Ekiplerimizin havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız sürüyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, CNN TÜRK’te yaptığı açıklamada, yangına saat 13:57’de müdahale edildiğini belirtti. Yangının bahçe temizliğinden kaynaklandığını tahmin ettiklerini söyledi. Yangının etkilediği alanın 200 hektar olduğunu ve 11 helikopter ile 2 uçakla müdahale edildiğini dile getirdi. Yangının enerjisinin azaldığını gözlemlediklerini ve müdahalelerin devam ettiğini ifade etti.

Gün içerisinde 18 yangın çıktığını ve şu anda 4 yangına müdahale edildiğini belirten Bakan Yumaklı, bunun Hatay’daki yangınlardan biri olduğunu söyledi. Orman yangınlarının yüzde 90’ından fazlasının insan hatası olduğunu ve bu yangının da bunlardan biri olduğunu vurguladı. Vatandaşlardan anız yakmaktan kaçınmalarını istedi.

Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül ise yangında 3 evin yandığını ve yangının ormanın iç kısımlarına doğru ilerlediğini belirtti. Bölgedeki yerleşim yerlerinin güvenlik altında olduğunu ve ekiplerin müdahale ettiğini söyledi. Yangının kozalakların neden olduğu noktalara sıçradığını ve bölgenin parçalı bir şekilde etkilendiğini ifade etti. Daha fazla ekip gönderildiğini ve yangın bölgesine yakın olan vatandaşların evlerini boşaltmaları gerektiğini bildirdi. Şu ana kadar herhangi bir yaralanma olmadığını belirtti.

Ayrıca, yangın nedeniyle Gülpınar ve Soğukoluk Mahalleleri tahliye edildi. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Soğukoluk mevkiinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik” dedi. Yangının rüzgar etkisiyle yayıldığını ve Soğukoluk köyünün tahliye edildiğini belirtti.

Yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Bölge halkı, ekiplerin çabasını yüksek bir noktadan takip ediyor. Ekipler, alevleri kontrol altına almak için karadan ve havadan çalışmalara devam ediyor.