Beşiktaş Masquerade Yangın Soruşturması Sonuçlandı

Masquerade yangınında 13 kamu personeline dava




Beşiktaş Masquerade Yangını Soruşturması Tamamlandı

İstanbul Beşiktaş’ta Masquerade Yangını Soruşturması Tamamlandı

2 Nisan tarihinde İstanbul Beşiktaş’ta bulunan ‘Masquerade’ gece kulübünde yaşanan ve 29 kişinin hayatını kaybettiği yangın hakkında belediye görevlilerine yönelik yürütülen soruşturma sonuçlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi personeli 13 şüpheli hakkında ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ ve ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlarından dava açıldı. Şüpheliler arasında Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yılmaz, Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Ahmet Mithat Şermet, Yasemin Saral, Şükrü Öztürk, Tuncay Akdağ, Numan Bulburu, Fazlı Yavuz, Uğur Türkyılmaz, Nilüfer Oğuz, Rahşan Tekin Ölmez, Lalehan Taşdelen Başkaya, ve Feridun Tayfun Erelmas bulunmaktadır.

Şüphelilerin ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ ve ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlarından 2.5 yıldan 17 yıla kadar hapis cezası istenmektedir.

İddianamede yer alan bilgilere göre, 1987 yılında ‘Masquerade’ adlı iş yerine “pavyon” izni verilmesi, sonrasında ise yaşanan ruhsat değişiklikleri ve denetim eksiklikleri dikkat çekmektedir. İşyerinin asıl kullanım alanı ile ilgili belgeler arasında tutarsızlıklar olduğu ortaya çıkmıştır.

İtfaiye raporlarına göre işyerinde yeterli çıkış kapısı bulunmaması ve yangın önlemlerinin yetersiz olması da soruşturma kapsamında ele alınmıştır. İddianame kapsamında, dönemin İtfaiye Müdür Yardımcısı Tuncay Akdağ’ın işyerlerindeki yangın önlemlerinin yeterince kontrol edilmediği ifadelerine de yer verilmiştir.

‘Masquerade’ yangınına ilişkin daha önce de 9 kişi hakkında dava açılmış ve bu sanıklar hakkında yargılama süreci İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etmektedir.