Bihter Türkan Ergül: Tarihi Kokuların İzinde

Tarihi kokular canlanıyor: Neron’un parfümü yeniden şişelendi

Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül: Tarihi Kokularla Yaşamak

Koku uzmanı ve parfüm tasarımcısı Bihter Türkan Ergül, tarihi kokularla bir kez daha hayata geçiriyor. Ergül’ün araştırmaları sonucunda ortaya çıkan reçeteler, benzersiz parfümlere dönüşüyor. İmparator Neron’a adanmış son çalışmasıyla dikkat çeken Ergül, 26 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan İzmir Kültüryolu Festivali’nde gül özlü Neron kokusunu sergileyecek.

Festivalde ayrıca, gladyatör teri içeren Sezar’ın parfümü de ziyaretçiler tarafından deneyimlenebilecek. Ancak, bu özel kokular ticari üretime geçmeyecek. Sağlayıcıları sadece özel etkinliklerde erişilebilir olacak.

“Roma’yı yakarak tarihe geçen İmparator Neron’un bir koku tutkunu olduğuna inanılıyor. Buhurdanlıkta tütsü yaktırdığı bilgiler arasında yer alıyor” diyen Ergül, Roma dönemine ait kalıntılardaki tortuları inceleyerek Neron’un sevdiği kokuları yeniden canlandırmaya çalıştıklarını belirtti.

Eski Roma İmparatorluğu döneminden kalan bilgilere dayanarak, Neron’un favori kokularının gül, safran çiçeği, ayva çiçeği, Hint sümbülü ve mürrü safi olduğunu ortaya çıkardıklarını ifade eden Ergül, “Neron’un bedenini özel hazırlatılan kokularla sürdüğü ve sarayında hayvanlarına kokulu yağlar sürdüğü bilinmektedir” dedi.

İmparator Neron’un hükmettiği dönemde en çok talep gören kokuların başında ise ‘rhodium’ ve ‘foliatum’ geldiğini belirten Ergül, ticaret yollarının açılmasıyla kokulu yağların ulaşımının daha kolay hale geldiğini ve Roma döneminde kokulu yağların yaygınlaştığını açıkladı. Sümerler, Babilliler ve Asurlular da tarihi koku dünyasında önemli bir yer işgal etmektedir.