Bilal Erdoğan’dan Türk Bilim İnsanlarına Büyük Destek: “Akademik Çalışmaları Ödülle Güçlendiriyoruz”

İlim Yayma Vakfı’ndan altın ödüller

Bilal Erdoğan: “Türkiye’de Bilimsel Çalışmaları Ödülle Desteklemek İstiyoruz”

İlim Yayma Vakfı Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, vakfın ödüllerine dair bir tanıtım yapmadan önce Hürriyet ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Vakıf tarafından sağlanan burslar sayesinde hayatlarına finansal katkı sağladığı genç akademisyenlerle 2017 yılında bir araya gelerek Türkiye’deki bilim ve araştırma faaliyetlerini güçlendirmek için neler yapabileceklerini tartışarken, ödül fikri ortaya çıktı. Erdoğan, bu yıl vakfın kuruluşunun 50. yıl dönümünde halkın yakından tanıdığı ve dünya çapında bilinen bir isme ‘Özel Ödül’ verileceğini belirtti.

Türkiye’deki Bilimsel Çalışmaları Destekleme ve Gençleri Teşvik Etme Hedefi

Erdoğan, ödülün hedefinin Türkiye’deki bilimsel çalışmaların seviyesini yükseltmek ve başarılı öğrencilerin akademik kariyerlere yönelmelerini teşvik etmek olduğunu dile getirdi. “Büyük Ödül”ün sahibine 150 Cumhuriyet Altını vereceklerini belirten Erdoğan, bu büyük ödülün akademik bir başarı sonucu kazanılabileceğini, gençlere “Bu işin değeri var” dedirtebileceklerini vurguladı.

Maksat, Bilim İnsanı Olmanın Farklı Boyutlarını Görme

Bilal Erdoğan, “Mazur görün, akademik sahaya sadece bir öğretmenlikten ibaret gibi bakmamak lazım. Akademisyenlik, bilim insanı olmak hem öğrenci yetiştirmek hem kitap yazmak hem yayın yapmak. Bunun maddi getirileri de olabilir. Belki bunun farkına varmalarını sağlayacak bir kapı araladığımızı düşünüyorum.”, diyerek ödülün uluslararası bir boyut kazanmasını hedeflediklerini belirtti.

En Büyük Hayal: Türk Bilim İnsanı Tarafından Bulunan Kanser İlacı

En büyük hayalinin bir Türk bilim insanı tarafından bulunan bir kanser ilacı olduğunu belirten Erdoğan, “Türkiye’den bulunan bir kanser ilacımız olsa, birçok insanın hayatı kurtulurdu. Geniş çaplı hastalıkların tedavi edilmesinden sonra onların önlenmesi hakkında konuşabiliriz. Ancak gerçek bir tedavi veya önlem üretebilen bir Türk bilim insanı, bizim için büyük bir onur olurdu” dedi.

Ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan Takdim Edecek

İlim Yayma Vakfı ödülleri, 16 Aralık 2023 tarihinde AKM’de düzenlenecek görkemli bir törenle ilan edilecek. Ödüllerin takdim edileceği kişi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan olacak.