Çanakkale’deki Orman Yangını Hızla Yayılıyor: İtfaiye ve Orman Ekipleri Seferber Oldu

Çanakkale’de ciğerimiz yanıyor

Çanakkale’nin merkezine bağlı Kayadere köyü yakınlarındaki ormanlık alanda dün saat 11.30 sularında, henüz belirlenemeyen bir sebepten dolayı çıkan yangın hızla yayılmaya başladı. Yangına müdahale etmek için orman işçileri, itfaiye ekipleri ve köylüler seferber oldu ancak şiddetli rüzgar, yangının yayılma hızını ve alanını artırdı. Yangının etkisiyle Çanakkale-Çan kara yolu trafiğe kapatılırken Valilik, vatandaşlardan acil durumlar dışında Çanakkale-İzmir Yolu’nu kullanmamalarını istedi.

Yangına 8 uçak ve 26 helikopterle havadan, 238 arazöz, iş makineleri ve yaklaşık 1500 kişilik bir ekip tarafından karadan müdahale edilmeye başlandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınıyla ilgili açıklama yaparken “Yangın Damyeri mevkisinde başladı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı. Kuş uçuşu yaklaşık 15.1 kilometrelik bir hatta 6 saat gibi kısa bir sürede yol katetti. Ekiplerimiz yangını durdurmaya çalıştı ancak rüzgarın şiddeti bazen bu çabaları aşarak yangının ilerlemesine sebep oldu” dedi. Bakan ayrıca rüzgarın saatte 70 kilometre hızla estiğini ve nemin yüzde 19 olduğunu belirtti.

Bakan Yumaklı, en kötü senaryoya hazırlıklı olduklarını vurgulayarak “Tüm gücümüzle yerleşim alanlarını korumaya odaklandık. Şu anda Kepez beldesi başta olmak üzere yangın Çanakkale şehir merkezini teğet geçer halde ilerliyor” şeklinde konuştu. Bakan ayrıca 9 köyün boşaltıldığını duyurdu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, yangınlara karşı tedbir amaçlı olarak Terzioğlu Kampüsü’nün boşaltıldığını söyledi. Yangının kampüse ulaşmadığını ancak önlem amaçlı olarak harekete geçildiğini belirtti.

Yangın sebebiyle öğle saatlerinde Çanakkale Boğazı deniz trafiğine kapatıldı ancak saat 21.30’da tek taraflı olarak yeniden açıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangın bölgesine gelecek olan hava araçları için sabah saatlerinde deniz trafiğinin tekrar kapatılacağını ifade etti.

Yangının etkisiyle gökyüzünü kaplayan dumanlar yerleşim alanlarına kadar ulaştı. İtfaiye ve orman ekiplerinin mücadelesine köylüler de destek verdi.

Gece saatlerinde yangın, Kepez’in merkezine çok yaklaştı. Ancak yangının şiddeti azaldı ve Çanakkale şehir merkezini etkilemeden ilerledi.

Yangınla mücadele devam ederken 4 kişi dumandan etkilendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yangında dumandan etkilenen 4 kişi tedavi altına alındı. Yangın sebebiyle 23 ambulans ve 4 UMKE timiyle 85 sağlık personeli görevlendirildi” dedi. Bakan Yumaklı ise devlet hastanesinin tahliye edilmediğini, sadece 14 hastanın nakledildiğini söyledi.

Çanakkale’ye yönelik yangın mücadelesinde Türkiye’nin en büyük acil kurtarma ve itfaiye gemisi olan Nene Hatun da görev aldı. İstanbul’dan hareket eden gemi, yangının yayılmasını önlemek için hızlı bir şekilde bölgeye doğru ilerledi. Nene Hatun, yangını söndürmek için sahip olduğu özel donanımlarla büyük bir yardım sağlayacak.

Son zamanlarda ülkemizde yaşanan sıcak hava dalgası, yangın tehlikesini artırdı. Dün tüm ülke genelinde toplamda 29 orman yangını meydana geldi. Amasya’daki Harşena Kalesi yakınlarında, Bursa’nın Karacabey ilçesinde ve Osmaneli ilçesinde de yangınlar meydana geldi. İtfaiye ve orman ekiplerinin yoğun çalışmaları sonucunda bu yangınlar kontrol altına alındı.