Çete Lideri ve Şüphelilerin Tutuklanmasıyla İlgili Soruşturmada Son Gelişmeler

Ayhan Bora Kaplan yakalanınca ‘kahramanlığa’ sığındı

Ayhan Bora Kaplan liderliğindeki bir suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma sonucunda çete lideri Kaplan dahil 14 şüpheli tutuklandı, 15 şüpheli ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Operasyon sırasında gözaltına alınan 3. Sınıf Emniyet Müdürü N.A.Ç. ve eski polis U.K. adli kontrol kararıyla serbest kaldı. Çete lideri Kaplan, emniyette uzun bir ifade verdi ve avukatı Doç. Dr. Sinan Kocoğlu da oradaydı. İfadesinde, örgüt kurmadığını ve örgüt lideri olmadığını iddia eden Kaplan, “Bana iftira atan ve bu dosyanın içerisinde yer alan E.D. isimli şahsın FETÖ mensubu olduğunu düşünüyorum. Bu olayın bir kurgu olduğunu düşünüyorum. Bunun sebebinin de 15 Temmuz darbe girişimine karşı mücadelem olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kaplan, ifade sürecinde bazı polislerin kendisinden rüşvet istediğini de ileri sürdü. Onlardan biri olan A.A. ile tanıştığını ve G… isimli bir restoranı işlettiği dönemde 250 bin dolar rüşvet istediklerini belirtti. Para vermemesi halinde kendisine iftira atan bir dosya hazırlanacağını söyleyen polislerin iş yapmasına engel olduklarını ve hatta mekânlarını bastıklarını iddia etti.

Müştekilerin ifadeleri hatırlatılarak suçlamalarla ilgili sorulan soruya Kaplan, E.Y. isimli şahsın büyük oğlunun bir yakını olduğunu ve isim ve ticari unvanını kullanmış olabileceğini söyledi.

Kaplan, Almanya’da bir restoran yeri bakmak için yurtdışına çıkmaya çalışırken yakalandığında valizinde saklanmış olarak bulunan 50 bin Euro için “Bu parayı saklamadım, çünkü cebime sığmıyordu. Ayakkabının içerisine koydum. Bu parayla restoran yeri alacaktım” şeklinde savunma yaptı. Ele geçirilen dekontlardaki para transferleriyle ilgili soruya ise, “Bu paraları yurtdışında casinolarda kazanarak getirdim. Vergi barışında bankalara yatırdım” yanıtını verdi.

Kaplan’ın avukatı Doç. Dr. Sinan Kocoğlu, müvekkilinin bir sosyal medya fenomeni olduğunu iddia ederek “Kaplan, 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında TRT Genel Müdürlüğü’nü basan Fetullahçı askerlere karşı cesur bir mücadele veren bir kahramandır” sözlerini dile getirdi.

Yakalanan şüpheli Uğur Pekşen’in Emniyet’teki sorgu tutanağında dikkat çeken bir “açıklama” yer aldı: “Bora Kaplan isimli şüphelinin bu kurumlardaki bağlantılarının kaybolduğunu ve dolayısıyla etkinliğinin azaldığı düşüncesiyle suç örgütünü kurduğu ve geçmişte karıştığı suçlarının ortaya çıkacağını düşündüğü değerlendirilmiştir.”