CHP, Arşiv

İşte CHP’nin kuruluş belgesi

CHP, 12 Eylül darbesinin ardından diğer partilerin genel merkezlerindeki arşivleri SEKA’ya göndererek imha etmişti. Ancak CHP’nin 1950’ye kadar olan arşivine Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde kalan örnekleri üzerinden ulaşmayı başardı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çabalarıyla Devlet Arşivleri’ndeki 1.5 milyon sayfalık belge CD’ye çekilip tarandı. Bu süreci gazeteci kökenli eski Başdanışman Veli Özdemir şu şekilde anlatıyor: “CHP’nin 1950’ye kadar olan arşivi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde tutuluyor. 1950’den sonraki arşiv ise 12 Eylül’de parti kapatıldığı için SEKA kâğıt fabrikasına gönderilerek imha edildi. CHP’nin Devlet Arşivleri’ndeki belgeleri yaklaşık 1.5 milyon sayfaydı. Bu arşiv, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun çabaları sonucu CD’ye çekildi ve partiye alındı. COVID günlerinde bu belgeleri taradım ve son derece önemli ve ilginç belgeler bulduk. Partinin kuruluş belgelerini de bulduk ve Genel Başkanımıza takdim ettik. Bu belgeler, Genel Başkanımızın odasında büyük Atatürk portresinin altında sergileniyor.”

CHP’nin arşiv çalışmalarında 9 Eylül Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı Uyar Hoca’dan destek aldığını belirten Özdemir, “CHP tarihi 1950’ye kadar bir devlet tarihi, sonrası ise demokrasi tarihi. Yani 100 yıllık CHP aslında bir devlet ve demokrasi tarihidir” diyor. Bu tarama çalışmaları sırasında CHP’nin kuruluş belgelerini bulduklarını ve bunları Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na iki yıl önce özel çerçeveli olarak takdim ettiklerini ifade ediyor.

Haberde ayrıca, Halk Fırkası’nın 9 ilkeyi içeren tüzük tasarısının 9 Eylül 2023’teki grup toplantısında kabul edilerek İçişleri Bakanlığı’na sunulduğuna dikkat çekiliyor. Eski Genel Başkanlardan Altan Öymen ise bu konuda, “Ama bakanlığa dilekçe veren herhangi bir vatandaşın o dilekçesini yazarken kullanmak durumunda olduğu ‘takdim’, ‘arz’, ‘efendim’ gibi saygı sözcükleri hiç ihmal edilmemiş” yorumunu yapıyor.

CHP’nin 100. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘100 Yıl Buluşması’na CHP Lideri Kılıçdaroğlu katıldı. Kılıçdaroğlu, CHP’nin parti içi tartışmalardan çekinmeyen bir anlayışa sahip olduğunu vurgulayarak, her bir tartışmanın CHP’yi büyüttüğünü ve güçlendirdiğini belirtti.

Kılıçdaroğlu, CHP’nin Türkiye’nin Bağımsızlık Savaşı’nın ve devrimlerin öncüsü olduğunu ifade ederek, partinin demokrasi, sosyal adalet ve laiklik ilkelerine olan bağlılığını ve ileri görüşlülüğünü vurguladı. CHP’nin gelecek için büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştireceğini belirten Kılıçdaroğlu, “yakında kadın devrimini gerçekleştireceğiz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin 100. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Anıtkabir’i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, 1922 kişiyle birlikte Anıtkabir’e giderek Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı ve Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Özel Defter’e yazdığı mesajda, Atatürk’ün vizyonunun CHP’nin mirasını açtığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin huzur ve refahı için mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Anıtkabir ziyaretine katılmaması dikkat çekti.