CHP kurultay takvimi başladı: Delege seçimleri ve tüzük çalışmaları hız kazanıyor

CHP’de kurultay süreci resmen başladı... Kıran kırana delege yarışı

CHP’nin kurultay takvimi başladı. Yapılacak olan seçimlerle ilçe ve il yönetimlerinde söz sahibi olacak delegeler belirlenecek. Bu süreç, yaklaşık 300 bin mahalle delegesinin seçimlerinin 30 Temmuz’a kadar tamamlanmasıyla devam edecek. İlçe kongreleri ise 5 Ağustos-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu kongrelerde, yaklaşık 500 bin il delegesi oy kullanarak il yönetimlerini belirleyecek. Ardından, 16 Eylül’de başlayıp 15 Ekim’e kadar sürecek olan il kongrelerinde ise il kongresi delegeleri oluşturulacak ve Parti Meclisi’nin belirlediği büyük kurultayda genel başkan dahil yeni genel merkez yönetimi belirlenecek. Bu süreç, CHP üyelerine oldukça yoğun bir yaz dönemi yaşatacak.

CHP’de kurultay süreciyle birlikte tüzük çalışmaları da hız kazandı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun isteğiyle oluşturulan tüzük komisyonu, ilk toplantısında çeşitli kararlar aldı. Komisyon, kurultayda oylanacak tüzük değişiklikleri için eski ve yeni milletvekilleri, örgüt yöneticileri, belediye başkanları ve üyelerden talepler almaya başladı. Bu talepler, Eylül ayına kadar komisyon tarafından değerlendirilecek. Ayrıca, CHP’nin 1.3 milyondan fazla üyesine de telefon mesajı gönderilerek bu bildirimin yapıldığı belirtilirken, dünyadaki diğer sosyal demokrat partilerin tüzükleri de incelenmeye alındı.

Milletvekilleri için 2 ya da 3 dönem kuralı getirilmesi gibi tüzük değişiklikleri gündemde yer alırken, genel başkan için de dönem kuralı önerileri tartışılıyor. CHP kaynakları, “Genel başkanın iki olağan seçime girip ikisini de kaybetmesi halinde görevden ayrılması önerileri geliyor. Ancak, henüz karar verilmedi” bilgisini paylaştı.

Son dönemde ön seçim tartışmaları da CHP kulislerinde gündeme gelmiş durumda. Önceden demokratik bir yöntem olarak Genel Başkan tarafından talep edilen ön seçim, hem ittifak görüşmelerinin gündeme gelmesi hem de parti içindeki bazı yapının telkinleri sonucunda bugüne kadar engellenmişti. Şu anda ise ön seçimi engelleyenlerin Genel Başkan değişikliği talepleriyle, parti içinde demokratik bir yapı oluşturma çabası içinde olmaları dikkat çekti.

Seyit Torun da yerel yönetimlerden sorumlu üye olarak görev yapmış olan bir isim olarak değişim tartışmalarına katıldı. Torun, kurultay sürecinde olası seçenekleri değerlendirirken, Genel Başkan değişikliği taleplerinin kurultayın kararına bağlı olduğunu belirterek, “Kurultayda aday olup olmayacağı Genel Başkan’ın kendi kararına bağlıdır. Eğer aday olursa, seçildiği takdirde bu da kurultay delegelerinin iradesidir. Genel Başkan, süreci okur, değerlendirir ve belki hiç aday olmayabilir” şeklinde konuştu. CHP kulislerinde ise Kılıçdaroğlu’nun partisinin başında yerel seçimlere gitmek istediği ve bu nedenle adaylık konusunda kararlı olduğu yorumları yapılıyor.

Bunun yanı sıra, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili olan Engin Özkoç’u Parti Örgütü ve Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı olarak atadı.