CHP Kurultayında Olaylar: İzmir’de Yaşanan Gerginlikler ve Partinin Değişim İstemi

Kavgacılara işlem talimatı... Kılıçdaroğlu İzmir’deki gerilime el koydu

İzmir’deki kurultayda CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in konuşması sırasında yaşanan protestolar, maalesef taraflar arasında bir kavgaya dönüşmüştür. Bu olayların üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, inceleme yapılarak gereken işlemlerin yapılması talimatını vermiştir. Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem, Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla ilgili olarak, “Genel Başkanımız, kamuoyuna yansıyan ve partimizin değerlerine uymayan bu olayları araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması talimatını vermiştir” açıklamasında bulunmuştur. Erdem ayrıca, Kılıçdaroğlu’nun kurultaylarda bu tür olayların yaşanmamasını istediğini ve parti kültürümüze uygun, demokratik bir ortamda kongrelerin yapılmasını istediğini belirtmiştir. Parti genel merkezi de bu talimat doğrultusunda gelecekte böyle görüntülerin yaşanmaması için gerekli adımları atmaktadır.

CHP çevrelerinde ise “Genel Başkan, kavga değil demokratik bir yarış istemektedir. Bu nedenle her iki adayın da adaylıklarını Genel Merkez’de basın toplantılarıyla açıklamaları taleplerine olumlu yanıt vermiştir. Kurultaylara doğrudan müdahale etmeyen Genel Başkan, adayların özgürce adaylıklarını ilan etmelerini, demokratik bir şekilde yarışmalarını ve delegenin vereceği karara saygı gösterilmesini istemektedir” şeklinde değerlendirmeler yapılmaktadır.

Grup Başkanı Özgür Özel ise dün Konya il kongresinde partisinin üyelerine umut bağladığını ve yenilenmeye ihtiyaç olduğunu ifade etmiştir. Özel, “Sözde cam tavanı aşamayacağımızı düşünenlere karşı çıkıyorum. CHP olarak özgüvenli olmalıyız ve tepemizdeki cam tavanı kırıp geçmeliyiz. Ben bu takımın santrforu olarak yenilmeyecek bir takımız. Kaybeden takımın santrforu olmak yerine şampiyon takımda her pozisyonda yer almak istiyorum” şeklinde konuşmuştur.

İstanbul’daki tüzük çalıştayında ise Genel Başkan Yardımcısı Canan Kaftancıoğlu, değişimcileri hedef alarak, “Değişime ihtiyaç olanlar ‘Partide değişim şart’ diyorlar. Önce kendinizi değiştirin. Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüzüğünü kendi çıkarlarınız doğrultusunda değiştiriyorsanız, neyi değiştirmeyi planlıyorsunuz?” şeklinde konuşmuştur.

Ayrıca, CHP heyeti tarafından merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamlarının 62. yılında mezarı başında bir anma yapılmıştır. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da eşlik etmiştir. Bu görüntü, İstanbul kurultayının “kavgasız” geçmesi için Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu ile Kaftancıoğlu’nu yan yana getirmek istediği şeklinde kulislerde konuşulan bir konudur.