CHP’de Sızan Toplantı Kaydı Tartışmaları Alevlendiriyor

CHP’yi karıştıran 14 dakikalık sızıntı

CHP’de tartışmalara yol açan bir kayıt, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun internet üzerinden yaptığı bir toplantıda konuşmaların sızmasıyla gündeme geldi. Kayıtta, parti içinde önemli isimlerden Grup Başkanı Özgür Özel, Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakın kurmaylarından Engin Altay, Muharrem Erkek, Bülent Tezcan, Tekin Bingöl ve Onursal Adıgüzel gibi isimlerin yer aldığı görüldü. Bu durum, parti içinde PM toplantısının zorunluğunu ve alternatif bir kurultay sürecini gündeme getirdi.

Parti içinde PM toplantısı için imzaların toplandığı ve alternatif bir kurultay sürecinin de görüşüleceği belirtiliyor. İmzalar arasında Selin Sayek Böke, Veli Ağbaba, Sevgi Kılıç, Hakkı Süha Okay, Turan Aydoğan, Pınar Uzun, Gökhan Zeybek, Hasan Baltacı, Umut Akdoğan, Hakan Uyanık, Erbil Aydınlık, Murat Emir ve Yaşar Seyman gibi PM üyelerinin de bulunduğu görülüyor. Bu girişimlerle PM’nin görevden alınan örgütlerin itirazlarını değerlendirerek Kılıçdaroğlu’na karşı bir güven oylamasına dönüştürülebileceği konuşuluyor.

Olağanüstü kurultay tartışmalarını akla getiren bir konuşmada İmamoğlu, “Birkaç hususta planlamalarımızı yapmıştık. Bu konuda Gökhan Bey bir süreç başlattı. İkincisi bu özellikle alternatif bir olağanüstü kurultay süreci olabilir mi, olgunlaşabilir mi, buna dair bir zemin var mı? Elimizdeki veriler üzerinden bir heyet çalışması yapılacaktı” şeklinde değerlendirmede bulunmuş.

Parti yönetiminin, sızıntıdan önce haberdar olduğu iddia ediliyor ve karşı hamle olarak MYK ve PM’yi olağanüstü toplantıya çağırma kararı aldığı belirtiliyor. Muhaliflerin, PM’de yönetimi zorlayacak sayıya ulaşabileceği ve görevden alınan örgütlerle ilgili yönetim iradesine aykırı bir karar alınması durumunda Genel Başkan için bir güvensizlik oyu niteliği taşıyacağı ifade ediliyor.

İmamoğlu, sızıntı hakkında “Partinin mevzuları partililerle konuşulur. Bu ve benzeri birçok toplantımız oldu. Hiçbir gizli tarafı yok” şeklinde açıklama yaptı. Kayıtta konuşulan konuların parti içi meseleler olduğunu ve bunlarla ilgili ayrıntıların masada konuşulmaya devam edileceğini belirtti.

Sızdırmayı kimin yaptığıyla ilgili soruşturma yapılarak kimlerin bundan etkilendiği ve kimlerin bu durumu sevdiği araştırılacak. Parti içindeki mevzuların yetkililerle açık bir şekilde konuşulmaya devam edileceği ve bu süreçte alınan her kararın takip edileceği ifade edildi.