CHP’nin Yerel Seçimlerde İttifak Stratejisi ve Aday Belirleme Çalışmaları

CHP’nin ittifak planı

CHP, yerel seçim stratejisi doğrultusunda İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerde ittifak planları yapmaya başladı. Aday belirleme çalışmaları kapsamında, CHP’nin adaylarının yanı sıra ittifak ortaklarının da destekleyebileceği il ve ilçeler üzerine yoğun bir çalışma yürütülüyor. İYİ Parti ile yapılacak ittifak görüşmelerinde, desteklenebilecek İYİ Parti adaylarının ayrıntıları da ele alınacak.

CHP kulislerine göre, bu çalışmanın sonuçlarına bağlı olarak diğer partilerin desteğine ihtiyaç duyulabilecek bölgeler belirlenecek ve bu doğrultuda Yeşil Sol Parti ile de temas kurulabileceği konuşuluyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, bir grup gazeteciyle yaptığı toplantıda ittifak stratejilerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Öncelikle kendi içimizde parti olarak stratejimizi belirlemeli, kendi adaylarımızı belirlemeliyiz. Sonra diğer partilere yönelebiliriz. İttifakın olup olmayacağına ise zamanı geldiğinde oturup konuşuruz.”

Kılıçdaroğlu ayrıca, CHP’li büyükşehir belediye başkanlarının büyük ölçüde görevlerine devam edeceğine işaret etti. Özellikle Ankara, İstanbul, Mersin, Adana ve Antalya gibi yeni alınmış ve birinci dönemlerinde başarılı çalışmalara imza atan belediye başkanlarının ikinci dönemlerinde daha da başarılı olacaklarını ve devraldıkları sorunlara kalıcı çözümler bulmak için çalışacaklarını belirtti. CHP kaynakları ise bu listeye İzmir, Eskişehir ve Aydın’ı da ekledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da yaptıkları açıklamalarla adaylık sinyali vermişlerdir. Ayrıca Kılıçdaroğlu, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun adaylığını da resmen duyurmuştur. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise saha raporları doğrultusunda değerlendirilecektir. Tekirdağ ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlıklarında ise aday değişikliği planlanmaktadır.

İYİ Parti’ye ise Ankara ve İstanbul’da ilçe belediyesi önerilebileceği konuşuluyor. Bazı kaynaklar, ayrıca İzmir’de de İYİ Parti’ye bir ilçe belediyesinin teklif edilebileceğini dile getirdi.