“Çıldır Gölü: Doğu Anadolu’nun Büyüleyici Güzelliği ve Kışın Buzlarla Kaplanan Cazibesi”

Buz tutan Çıldır Gölü'ne yoğun ilgi: Kimi buz pateni yapıyor, kimi atlı kızaklarla gezintiye çıkıyor...

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı suyu olan Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars illerinin sınırları içerisinde bulunuyor. 123 kilometrekarelik bir alana sahip olan göl, deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte yer alıyor. Çıldır Gölü, yaklaşık 60 kilometrelik çevresi ve 42 metre derinliği ile dikkat çekiyor. Ayrıca gölün yüzeyindeki buz tabakasının kalınlığı da 1 metreye kadar ulaşıyor.

Her kış, gölün yüzeyi buz tuttuğu için köylüler tarafından ulaşım sağlanabiliyor. Bu nedenle Çıldır Gölü, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Turistler, Ankara-Kars arası sefer yapan Turistik Doğu Ekspresi ile birlikte kara ve hava yoluyla da göle ulaşabiliyor. Yaz ve kış aylarında ise göl farklı güzelliklere bürünerek ziyaretçilerini etkiliyor.

Gölün buz tutan yüzeyinde, buz pateni yapmak isteyenlerden atlı kızak gezintisi yapmayı tercih edenlere ve Eskimo usulü balık avlamak isteyenlere kadar birçok aktivite gerçekleşiyor. Ziyaretçilere, göl üzerinde yakılan semaverde çay ikram ediliyor. Ayrıca kıyıdaki restoranlarda, bölgeye özgü balıkların tadına bakabilirsiniz. Günün sonunda ise göl üzerinde halay çekerek keyifli bir gün noktalanıyor.

Çıldır Gölü, özellikle kış aylarında daha fazla ziyaretçi çekiyor. Atlı kızaklarıyla hizmet veren Taşdemir köyünden Ercan Taşdemir, “Çıldır Gölü yaz ve kış dönemlerinde ilgi görüyor. Ancak kış aylarında gölün tamamen buzla kaplanması daha da cazip hale geliyor, bu yüzden ziyaretçi sayısı daha fazla oluyor. Biz burada atlı kızaklarla gelen misafirlere hizmet vermekteyiz” şeklinde konuştu.