Çobanlık Mesleği ve Sorunları

Çobanların sürü sahiplerinden ilginç talebi: 70 bin lira maaşa ek olarak bunu istiyorlar

Hayvancılık Sektöründe Çobanlık Mesleği Zor Durumda

Şehirleşmenin artmasıyla birlikte geleneksel mesleklerden biri olan çobanlık, genç nesiller tarafından tercih edilmemeye başladı. Bu durum üreticileri büyük sıkıntıya sokarken, çobanlar adeta altın değerinde hale geldi.

Aylık 70 bin lira maaş alan ve yeme-içme, barınma ve kıyafet giderleri üreticiler tarafından karşılanan çobanlar, bir de aylık 30 GB internet paketi talep ediyor. Ancak sürü sahipleri tüm bu talepleri karşılamalarına rağmen hala çoban bulmakta zorlanıyor.

Nurettin Çelenk, geçmişte 500 küçükbaş hayvana sahip olduğunu ancak çoban bulamadığı için hayvanlarının yarısından fazlasını satmak zorunda kaldığını dile getirdi. Kendisi de artık geri kalan hayvanlarına çobanlık yapmak durumunda olduğunu belirtti. Çelenk, “Önceden kontör isteyen çobanlar, şimdi internet talep ediyor. Şu anda çobana 70 bin lira aylık veriyoruz” dedi.

Şavak aşiretinin genelinde hayvancılıkla uğraşıldığını belirten Çelenk, çoban bulamamanın büyük bir sıkıntı olduğunu ve artık çobanların altın değerinde olduğunu ifade etti. Kendisinin de aşiretinin geniş bir coğrafyada yaşadığını ve çobanın maliyetinin artık çok yüksek olduğunu vurguladı. Çelenk, “Çoban bu sene altınla yarışıyor. Biz altın alamıyoruz. Adam aylığı ile bizden fazla altın alıyor. Bir memurdan fazla para alıyor. Net 70 bin lira alıyor. Artık çoban altın değerinde. Altını bulabiliyorsun ama çobanı bulamıyorsun” şeklinde konuştu.

Çelenk, çobanların eskiden kontör istediklerini ancak şimdi internet talep ettiklerini belirtirken, “Benim aylık 30 GB internetim olacak diyor. Ben ayda 30 GB internet kullanmıyorum. Adam gelmiş bana ağalık yapıyor. Çünkü haklı, çaresiziz. Adam ne dese biz kabul diyoruz. Zor bir meslek. Dağda, bayırda, yağışta, karda uğraşıyorsun. 50 yaşına gelen dizim, kolum ağrıyor demeye başlıyor. Adamın yatağı keçesi. Ben 5 yaşından buyana çobanım. Bu mesleğe 50 senemi verdim” dedi.