Çocuk İstismarı: Dijital Tehlike ve Çözüm Yolları

Çocukların Şiddet ve İstismardan Korunmasına Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu, akademisyenleri dinledi

Komisyon, AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. Komisyonda sunum yapan Süleyman Demirel Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Okcu, çocukların çevrim içi istismarının halk sağlığı açısından ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, “Çocuğun çevrim içi istismarı, tıpkı AIDS gibi, Kovid-19 gibi küresel ve acil müdahale gerektiren bir halk sağlığı konumuna ulaşmış durumda.” şeklinde konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumunun Ekim 2024’te yaptığı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na göre Türkiye’de internete erişebilen çocuk oranının yüzde 91,3 olduğunu belirten Okcu, çocukların sosyal medya kullanım oranlarının arttığına dikkat çekerek, “Çocuklar için artık ev, anne-baba yanından daha fazla wi-fi’nin olduğu yer. Maalesef bu noktaya gelmiş durumdayız. Rakamlar bize gösteriyor ki Türkiye’deki çocuklar dijital dünyaya bağlılar ve tehditlere açıklar. Son 4-5 senedir de artan çok başka büyük bir tehdit var, yapay zekayla oluşturulmuş ‘çocuk cinsel istismar malzemesi’ adı altında.” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili sunum yapan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Orhan Kılıç, “dijital ebeveynlik” kavramına değinerek, ebeveynlerin çocuklarını dijital tehlikelerden korumaları gerektiğini vurguladı. Kılıç, “Bilmemiz gereken 3 yaştan önce bir çocuğun bir kere ekrandan uzak olması, 9 yaştan önce tek başına internete girmemesi, 13 yaştan önce sosyal medya hesabını oluşturmaması ve günlük hayattaki aktivitelerinin yerini ekranın almaması.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlara da değinen Kılıç, mahremiyeti ihlal eden paylaşımların sık yapıldığına dikkat çekerek, “Ebeveynin dijital kullanım konusundaki farkındalığının artması, çocukları dijital tehlikelerden koruyabilmek için önemlidir.” dedi.

Aydoğdu, komisyon çalışmalarının sonunda ilgili bakanlıklarla konuyu görüşeceklerini belirterek, “Uygulayıcıları da hatta gerekirse sayın bakanların bizzat kendilerini de çağırıp en azından o teklifleri istişare etmeliyiz; icraata, pratiğe yönelik, somut… Çok somut bir çalışma yapacağız inşallah. Belki TBMM’de kurulan komisyonların şu ana kadar yapmadığı bir şeyi yapacağız, yasa tekliflerimizin olabilirliğini, olmazlığını uygulayıcılarla da tartışacağız orada.” şeklinde konuştu.