Çocuk İzlem Merkezi: Adli Süreçlerde Destek

Hastanede hayalet bina: Çocuk İzlem Merkezi... Mağdur çocukların sığınağı

Çocuk İzlem Merkezi: Adli Süreçlerde Gizli Destek

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre geçtiğimiz yıl sadece Türkiye’de 40 bin istismar davası görüldü. Bu süreçlerin perde arkasında, çocukların yaşadığı korkunç anları ürkmeden aktarabilmeleri için çalışan Çocuk İzlem Merkezi gibi gizli bir birim bulunuyor.

İzmir merkezinde bulunan bu kurumun tanıtımı yapıldı. Bina, bir hastanenin bahçesinde bulunuyor ve çoğu hastane çalışanı bile onun ne olduğunu bilmemekte. Merkez, savcının mahkeme öncesinde, sürecinde ve belki sonrasında kullanılacak ifadeyi, bilgiyi, belgeyi topladığı kritik bir nokta haline gelmiştir.

N.Ç. Davası’nın ardından kurulan Çocuk İzlem Merkezleri, amaçlarını çocuğun ikincil örselenmesini en aza indirmek ve adli, sağlık ve sosyal işlemlerini tek seferde yapabilmek olarak belirlemiştir. Merkezde çocuğun güvenliği ve mahremiyeti en üst seviyede korunmaktadır.

Merkeze sevk edilen bir çocuk, 3-4 saatini burada geçirmektedir. Ancak adli görüşmeciler, duruma göre görüşme süresinin 5 saati aşabileceğini belirtmektedir. Merkezde, savcılık talimatı olmadan çalışma yapılmamaktadır. Çocuğa, güvenlik görevlisi eşliğinde merkeze gelmesi durumunda uzman bir avukat verilmektedir.

Çocukla yapılan ön görüşmeler sonrasında, asıl görüşmeye geçilmektedir. Asıl görüşme odasında bulunan ekip, çocuğun güvenliği ve mahremiyetini korumak için özenle çalışmaktadır. Görüşmeler kamera kaydına alındığı için mahkemelerde çocuğa tekrar soru sorulmamaktadır.

Çocuklarla yapılan görüşmelerden sonra süreç raporlanmaktadır. Cumhuriyet Savcısının talebi doğrultusunda bazı vakalar adli muayeneye sevk edilmektedir. Burada da çocuğun mahremiyeti korunarak süreç ilerlemektedir.

Uzmanlar, çocuk istismarına karşı yönelik ailelere çeşitli önerilerde bulunmuşlardır. Bunlar arasında çocuklara beden farkındalığını öğretme, rıza olmadan kimse tarafından dokunulamayacağını vurgulama gibi öneriler bulunmaktadır.