COVID-19 Sonrası Yeni Varyantlar: Eris ve BA.2.86’un İzlenmesi ve Belirtileri

En hızlısı Eris çıktı! 51 ülkede bildirildi

COVID-19 önlemlerinin dünya genelinde kalkmasıyla birlikte yeni varyantlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 9 Ağustos tarihinde yayınladığı bir raporda Eris varyantını “izlenmesi gereken varyant” olarak kategorize etti. DSÖ, her bir yeni varyantın yayılma hızı ve etkilerine göre değerlendirme yapıyor ve düzenli olarak raporlar yayınlıyor.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) İnfeksiyon Çalışma Grubu Sözcüsü olan Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, Eris varyantının en hızlı artışa neden olan varyant olduğunu belirtiyor. Ancak bu varyantın ağır hastalık ya da ölümlere yol açmadığı düşünülüyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında artışa neden olabileceği tahmin ediliyor. COVID-19 vakalarında bir süre sonra EG.5 ya da kısaca ERIS olarak adlandırılan yeni bir varyant tanımlandı. Bu varyant, Omikron’un bir alt varyantıdır ve benzer özelliklere sahiptir. ERIS hala dünya genelinde 51 ülkede tespit edildi ve yayılmaya devam ediyor. En sık görüldüğü ülkeler ise Çin, ABD, Kore, Japonya, Avustralya ve İngiltere’dir. İngiltere’de tespit edilen her 7 COVID-19 vakasından biri ERIS varyantına bağlıdır. Kapalı alanlarda, sinema ve konser gibi kalabalık etkinliklerde kolaylıkla yayıldığı görülmüştür. Neyse ki, ERIS’in daha ciddi seyirli hastalıklara yol açtığına dair bir veri bulunmamaktadır. Mevcut aşılar ve tedaviler bu varyanta da etkilidir.

DSÖ ayrıca BA.2.86 varyantının da ortaya çıktığını açıklamıştır. Bu varyant da gözetim altındadır.

Prof. Dr. Kömürcüoğlu, DSÖ tarafından gözetim altına alınan ilgili varyant hakkında şunları söylemiştir: “BA.2.86, birçok farklı mutasyona sahip olduğu için yeni bir izleme altına alınan bir varyanttır ve henüz dünya genelinde yaygın bir şekilde görülmemektedir. Ne kadar riskli olduğu izlendikçe anlaşılacak.”

ERIS’in Belirtileri:
– Boğaz ağrısı
– Burun akıntısı
– Hapşırma
– Öksürük
– Baş ağrısı
– Ses kısıklığı
– Kas ağrıları
– Koku almada değişiklikler