Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’na Katılmak Üzere New York’a Gitti ve Türkiye’nin Küresel Rolüne Vurgu Yaptı

Erdoğan’dan AB’ye ‘rapor’ resti: Gerekirse yolları ayırırız

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, ABD’nin New York kentine gitmek üzere yola çıktı. Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’na katılacak ve burada yapacağı konuşmada Türkiye’nin küresel rolüne vurgu yapacak. Erdoğan, “Dünya beşten büyüktür” yaklaşımının önemini belirtti ve BM Genel Sekreteri Sayın Guterres’in bu konudaki açıklamalarını desteklediğini ifade etti.

Erdoğan ayrıca Amerikan iş dünyasının seçkin üyeleriyle görüşerek Türkiye’deki yatırım olanaklarını ele alacak ve Türkiye’ye olan ilginin arttığını dile getirdi. Türkiye’nin rezervlerinde son üç ayda 22 milyar dolarlık bir artış yaşandığını ve Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinin 120 milyar doları aştığını belirtti. Erdoğan, Türkiye’nin iç ve dış politikalardaki çabalarının Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirmek için devam edeceğini dile getirdi.

Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen 2022 Türkiye Raporu’na sert tepki gösteren Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’den kopma çabalarının farkında olduklarını ve bu durumu değerlendireceklerini söyledi. Karabağ sorunuyla ilgili olarak da dörtlü bir görüşme teklifi sunduklarını ancak henüz bir dönüş almadıklarını belirtti. İsveç’in NATO üyeliği konusunda ise parlamento karar vermesi gerektiğini ve İsveç’in teröristlere koruma sağlamasının kabul edilemez bir durum olduğunu ifade etti.

Son olarak, Erdoğan’ın New York’ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmeler yapması bekleniyor.