Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda Önemli Konuları Gündeme Getirecek

Erdoğan’dan ABD’de iş dünyasıyla yatırım buluşması

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in 78. Genel Kurul toplantısı için 17-21 Eylül tarihleri arasında ABD’ye gidecek. 19 Eylül sabahı Genel Kurul’da yedinci sırada hitap etmesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’daki savaş, tahıl koridoru anlaşması, terörle mücadele ve iklim değişikliği gibi önemli konuları gündeme getirecek. Erdoğan ayrıca, Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasına geri dönmesi için yürüttüğü diplomatik çabalara devam edecek ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşerek bu konuyu ele alacak. ABD Başkanı Joe Biden’ın da 19 Eylül’de Genel Kurul’da ikinci sırada konuşma yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul sırasında yoğun diplomasi trafiğine devam ederek ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Washington kaynakları, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in son zamanlarda Türkiye ile ilişkileri normalleştirme yönünde adımlar atmaya kararlı olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ikili bir görüşme yapacaklarını doğruladı. Bu, 16 ay sonra gerçekleşecek olan bir görüşme olacak, en son 12 Temmuz’da NATO Zirvesi kapsamında Litvanya’da bir araya gelmişlerdi. Ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de bir görüşme planlandığı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’taki temaslarının bir parçası olarak Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin (TASC) 6. Gala Yemeği’ne onur konuğu olarak katılacak. Erdoğan’ın, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel tebrik mesajı paylaşması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da etkinliğe katılması planlanıyor.

Ekonomi de ziyaretin önemli bir parçası olacak. Türkiye-ABD İş Konseyi’nin (TAİK) verdiği bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 19 Eylül sabahı düzenlenen 13. Türkiye Yatırım Konferansı’nda dünyanın önde gelen fon ve portföy yöneticileri ile bir araya gelecek. Şimşek’in, yüzden fazla yatırımcıyla buluşması bekleniyor. Ertesi gün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yabancı iş insanları ve yatırımcılar ile bir yuvarlak masa toplantısı yapması bekleniyor.