Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırım Platformu Zirvesi’nde Konuştu ve Adıyaman Kentsel Dönüşüm Projesi Hakkında Açıklamalar Yaptı

Erdoğan’dan Kırım ve Ukrayna mesajları

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 3’üncü Kırım Platformu Liderler Zirvesi’ne bir video mesaj gönderdi. Erdoğan, mesajında şunları dile getirdi: “Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski, Kırım Tatarları’nın milli lideri Mustafa Kırımoğlu ve tüm Kırım Tatar Türk soydaşlarımızı saygıyla selamlıyorum. Kırım Platformu’nun 3’üncü zirvesinde sizlere video mesajımla hitap etmek benim için büyük bir memnuniyet. Bu platformun Kırım konusuyla ilgili mesajlarımıza güç katacağına inanıyorum. Türkiye olarak Kırım’ın ilhakını tanımıyor ve bu adımın gayrimeşru olduğunu vurguluyoruz. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekliyoruz ve Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olduğunu her platformda dile getiriyoruz. Kırım Tatar Türk soydaşlarımızın güvenliği ve esenliği bizim önceliğimizdir. Neriman Cemal ve diğer Kırım Tatar Milli Meclisi üyelerinin serbest bırakılmasını bekliyoruz. Savaşın kazananı olmadığı gibi barışın da kaybedeni olmaz. Bu yüzden iki yıldan fazladır süren savaşın adil ve kalıcı bir şekilde sona erdirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu süreçte kan dökülmesinin durması ve tarafların müzakere masasına oturmak için iletişim kanallarının açık tutulması için yoğun çaba sarf ediyoruz.”

Erdoğan, tahıl koridoruyla ilgili olarak şunları belirtti: “Karadeniz Girişimi’nin canlandırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Karadeniz’deki huzuru bozacak her türlü adımdan kaçınılması gerektiğine inanıyoruz. Barışın sağlanması için arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Savaşın sona ermesi ve Karadeniz’in yeniden huzur ve istikrara kavuşması sadece bölgeye değil, tüm dünyaya nefes aldıracaktır. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan desteğimizi tekrarlıyor ve bölgenin en kısa sürede barış ortamına kavuşmasını umuyorum.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’i kabul etti. Kabul basına kapalı gerçekleşti.

Ayrıca Erdoğan, Adıyaman Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, Adıyaman’da yaşanan zararların en fazla olduğunu belirterek, kullanılamaz hale gelen konut sayısının 64 bin 811 olduğunu açıkladı. Adıyaman’da toplamda 41 bin 171 konut ve 23 bin 640 köy evi inşa etme planlarının olduğunu belirten Erdoğan, halihazırda 33 bin 366 bağımsız bölümün inşa sürecinin devam ettiğini söyledi. Ayrıca 8 ayrı noktada 4 bin 559 konut ve 451 iş yeri için temellerin atıldığını ve bu konutların inşasıyla ilgili çalışmaların başladığını da belirtti. Erdoğan, Adıyaman’daki projelerin hayata geçirilmesiyle bölgenin yeniden inşa edileceğini ifade etti.