Cumhurbaşkanı Erdoğan, Liderlerle Telefon Görüşmeleri Yaptı ve Basketbol Maçı Yaptı

Erdoğan’dan 21 liderle bayram diplomasisi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bayram süresince birçok önemli liderle telefonda görüşmeler gerçekleştirdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Bosna Hersek SDA Partisi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdülrahman El Burhani ve Umman Sultanı Heysem bin Tarık ile ilişkili konuları ele aldı.

Özellikle Rusya’da paralı askeri grup Wagner’in isyanının olduğu saatlerde gerçekleşen Putin ile yapılan görüşme, dikkat çekiciydi. Erdoğan, Rusya’da yaşanan olayları ve gelişmeleri Putin ile detaylı bir şekilde konuştu. Bu sırada Erdoğan, Rus mevkidaşı Putin’e, yaşananları provoke edecek adımlardan kaçınılması gerektiğini ifade etti ve Türkiye olarak bu durumun çözülmesi için yardımcı olmaya hazır olduklarını iletti.

Ayrıca, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile gerçekleşen görüşmede, Rusya’da yaşanan son gelişmeler, Ukrayna’daki durum, İsveç’in NATO üyeliği ve F-35 programındaki haksızlıklar ele alındı. Erdoğan, Almanya Başkanı Scholz ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve İsveç’te PKK/PYD/YPG sempatizanlarının terör propagandası yaptığına dikkat çekti, bu durumun Türkiye için kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yapılan görüşmede ise Erdoğan, Mescid-i Aksa’nın statüsüne yönelik herhangi bir müdahalenin karşısında olduklarını ve Filistin’e desteklerinin süreceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basketbol maçı da sosyal medyada gündem oldu. AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Erdoğan’ın ekibiyle birlikte oynadığı maçtan bir video paylaştı. Maçta Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu, İzmir Milletvekili Alpay Özalan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ve milli güreşçi Hamza Yerlikaya da yer aldı.