Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’yi İstanbul’da Kabul Etti ve İkili İlişkileri Güçlendiren Görüşmeler Yaptı

Ukrayna NATO'ya üyeliği hak ediyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi İstanbul’da yer alan Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. İki lider, görüşmelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında şunları ifade etti: “Ukrayna halkı, ülkenin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak için sürdürdüğümüz savaşta 500. gününe uyanacağız. Çatışma tehdidi ortaya çıktığı anda savaşın önlenmesi için yoğun bir çaba sarf ettik. Uluslararası hukuka aykırı olan bu savaşı reddettiğimizi belirttik. 2014 yılında Kırım’ın uluslararası hukuka aykırı şekilde ilhak edilmesinden bu yana Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına olan desteğimizi her platformda dile getirdik. Savaşın uluslararası hukuk temelinde müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için en büyük çabayı gösteren ülke olduk.”

Erdoğan ayrıca geçen yıl Temmuz ayında BM ile yaptıkları arabuluculuk girişimi sonucunda gerçekleştirdikleri Karadeniz tahıl koridorunu da anlattı. Bir yılda 33 milyon tona yakın tahılın ihtiyaç sahiplerine ulaştığını belirten Erdoğan, bu sürenin 17 Temmuz’da dolmasının ardından uzatılmasını temenni ettiğini ifade etti.

Erdoğan, ayrıca Ukrayna’nın NATO üyeliğini hak ettiğini vurgulayarak, “Adil bir barışta kaybeden olmaz. En kısa sürede barış arayışlarına geri dönülmesini temenni ediyoruz. Ukrayna’nın yeniden ayağa kalkması için her türlü desteği vereceğiz. Kırım Tatar Türklerinin ülkelerinin özgürlüğe kavuşması için yaptıkları mücadele de Ukrayna’nın geleceğine güvenle bakmamızın en büyük nedenlerinden biridir” diye konuştu.

Erdoğan, Ukrayna-Rusya arasındaki esir takasıyla ilgili bir soruya ise şu şekilde yanıt verdi: “Rusya tarafıyla da görüşmeler halindeyiz. Konuyu Sayın Putin’le görüştüm. Önümüzdeki ay Sayın Putin’in Türkiye’ye bir ziyareti olacak. Tekrar yüz yüze görüşme imkanımız olacak.”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise ortak basın toplantısında Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan değişmez desteği ve Karadeniz Tahıl Koridoru’na olan desteği için minnettar olduğunu belirtti. Ayrıca gemilerin üzerindeki blokların kaldırılmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, tahıl koridorunun devletlerin isteklerine ve Putin’in ruh haline bağlı olmaması gerektiğini vurguladı.