Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yeni Dönemde Öncelikli Hedefleri: Deprem Konutları, Suriyelilerin Geri Dönüşü ve Ekonomik İstikrar

Erdoğan’ın önündeki üç sıcak başlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin izlerini silmek ve yıkılan şehirleri yeniden ayağa kaldırmak için atılan adımları hızlandırmak amacıyla yeni dönemde deprem konutlarının tamamlanmasını öncelikli hedeflerinden biri olarak belirledi. Bu kapsamda deprem bölgesinde 650 bin yeni konut, 143 bini köy evi olmak üzere inşa edilmesi planlanıyor. 319 bin konut ise bu yıl ekim-kasım aylarında teslim edilecek. Deprem bölgesinde yapılacak olan konutların yanında okul, sağlık merkezi, yeşil alanlar, çarşı ve küçük sanayi siteleri de inşa edilecek.

Erdoğan’ın yeni dönemdeki öncelikli hedefleri arasında Suriyelilerin geri dönüşü de yer alıyor. Şu ana kadar 600 bin Suriyeli ülkelerine döndü. İdlib’in kuzeyinde briket ev projeleriyle Suriyelilerin geri dönüşleri hızlandırılacak. İdlib’in kuzeyinde 107 bin briket ev inşa edilirken, bu sayı artırılacak. Suriye’nin kuzeyinde Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde belirlenen 9 bölgeye de konutlar inşa edilecek ve tüm finansmanını Katar Kalkınma Fonu karşılayacak. Bu projede ayrıca organize sanayi bölgeleri, ticaret tesisleri, sosyal donatılar, okul, hastane ve ibadethaneler de yer alacak. Böylece, birkaç yıl içinde 240 bin kalıcı konut inşa edilmesi planlanıyor ve 1 milyon Suriyelinin bu bölgelere yerleştirilmesi hedefleniyor.

Erdoğan’ın ekonomideki öncelikleri arasında enflasyonu düşürmek, fahiş kira artışlarını engelleyecek önlemler almak, ekonomide istikrar ve güveni sağlamak yer alıyor. Yeni dönemde yatırım, istihdam, üretim ve ihracata odaklanacak olan Erdoğan, önümüzdeki günlerde en acil konunun enflasyonun yol açtığı fiyat artışlarından kaynaklanan sıkıntıları gidermek ve refah kayıplarını telafi etmek olduğunu açıkladı.