Cunda Köprüsü’nün Yıkılma Tehlikesiyle Baş Başa Kalması Ayvalık’ı Endişelendiriyor

53 yıllık köprünün yıkılma tehlikesi var... Cunda Köprüsü çözüm bekliyor

Balıkesir Ayvalık ile Cunda Adası (Alibey) arasındaki ulaşımın sağlandığı Cunda Köprüsü, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olarak bilinen ve 53 yıllık bir geçmişi olan köprü, sadece bir yönde yaya geçişi sağlayan, iki araç sığabilecek genişlikte bir yapıya sahip. Bu konu ilk olarak 2010 yılında MHP’den Ayvalık belediye meclis üyesi olan Sema Ünver tarafından gündeme getirildi. Ünver, köprünün koruyucu beton tabakasının eksik olduğunu ve zemin ile ayaklarında yıpranma olduğunu belirterek bakımının yapılması için belediye meclisine başvurdu. Ancak bu başvuru üzerine bile köprüde herhangi bir bakım çalışması gerçekleştirilmedi.

Ardından 2012 yılında, İnşaat Mühendisleri Odası Ayvalık Temsilciliği tarafından köprüdeki tehlikelere dikkat çeken bir rapor hazırlandı. Ancak rapora rağmen köprüde gerekli önlemler alınmadı. Şimdi ise 11 yıl sonra İnşaat Mühendisleri Odası Ayvalık Temsilciliği tarafından yeni bir rapor daha hazırlandı. 24 Ocak 2023 tarihli raporda, köprüde bulunan taşlarda ve bağlantı noktalarında oluşan çatlakların daha da derinleştiği ve araç sayısındaki artış ile yüksek tonajlı araçların varlığı nedeniyle yıkılma tehlikesinin arttığı vurgulanmaktadır.

İnşaat Mühendisleri Odası Ayvalık Temsilciliği tarafından hazırlanan raporda köprü trafiği önemle vurgulanmakta ve “Cunda Köprüsü, Alibey (Cunda) Adası’nın turizm alanındaki önemli bir noktasıdır. Sadece yerel halkın ve turistlerin geçiş noktası değil, aynı zamanda ağır kamyon ve beton transmikser gibi araçların da geçişine hizmet etmektedir. Özellikle özel tatil günlerinde ve yaz aylarında yoğun ziyaretçi akınına uğramaktadır. Eğer köprü zarar görürse, Alibey Adası’nın karayla olan tek bağlantı noktası kaybolacaktır. Bu nedenle acilen bir çözüm bulunması gerekmektedir” ifadeleri kullanılmaktadır.

Raporda ayrıca, köprünün koruyucu beton tabakasının eksik olduğu, zemin ve ayaklarında yıpranmalar olduğu belirtilmiştir.

Bu duruma ilişkin olarak, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Edip Uğur döneminde köprünün yeniden yapımına dair bir proje hazırlanmıştır. Ancak daha sonra responsablity Ayvalık Belediyesi’ne devredildi. İnşaat Mühendisleri Odası Ayvalık Temsilci Yardımcısı Suat Ok, “Bir felaket durumunda ilk yıkılacak nokta bu köprü olacaktır. Ayvalık Belediyesi’nin tek başına köprü bakımını yapma şansı yok. Ayvalık’ı ve ülkemizi seven herkesin bir araya gelip bir çözüm bulması çok acil bir şekilde gerekmektedir. Bu köprü, Ayvalık’ı Cunda Adası’na bağlayan tek geçiş noktamızdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.