Türkiye, farklı platformlarda, özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderliğinde net bir tepki gösteriyor. Yapılan görüşmelerde, tüm yetkililer muhatabına “Bu durumun kabul edilemez olduğunu” belirtiyorlar.
Danimarka hükümeti, bu konuda ilk adımı atarak bir kanun tasarısı hazırladı. Tasarı, din açısından “kutsallara” yönelik uygunsuz davranışları suç saymayı amaçlıyor. Tasarı, Kuran-ı Kerim, Tevrat veya İncil gibi kutsal kitapların açıkça yakılmasını suç kapsamına alıyor. Danimarka’nın başka ülkelere veya dinlere hakaret ve aşağılama eylemlerinden kaynaklanan olumsuz algısından rahatsızlık duyuluyor. Tasarı, çizimler, sözlü veya yazılı ifadeleri kapsamamakla birlikte, kamuya açık yerlerde ve daha geniş çapta gerçekleşen eylemleri hedef alıyor.
Danimarka Adalet Bakanı Peter Hummelgaard, “Son zamanlarda Danimarka’da Kuran yakma eylemlerine sık sık tanık olduk. Bu tür aşağılayıcı ve küçük düşürücü eylemler, hem yurt içinde hem de Danimarka’da yaşayan vatandaşlarımızın güvenliğini negatif yönde etkiliyor” dedi. Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen ise, “Danimarka’daki Kuran yakma olayları böylesine bir boyuta ulaştı ki, Danimarka başka ülkelerin ve dinlerin aşağılanıp hakaret edildiği bir ülke olarak görülmekte” dedi. Tasarının sonbaharda Parlamento’ya sunulması bekleniyor ve yasalaşırsa bu tür eylemlere karışanlar para ve hapis cezasıyla cezalandırılacak.
Ankara, açık ve net bir şekilde bu tür çirkin eylemlere her zaman tepkisini gösteriyor ve Danimarka, İsveç gibi ülkelerle bu konuyla ilgili görüşmeler yürütüyor. İşte ayrıntılara gelelim: Ankara, her görüşmede muhatabına “bu tür çirkin eylemlerin kabul edilemez olduğunu” belirtiyor. Özellikle Danimarka, uzun zamandır çıkış yolu aramaktaydı ve İsveç’in de benzer bir sorunu olduğunu belirtmekte fayda var. Danimarka, Ankara ile yaklaşık üç aydır süren bir görüşme trafiği yürütüyor.
Danimarkalı yetkililer, Ankara’daki muhataplarına net bir şekilde “Bu eylemlerden biz de utanıyoruz” ifadesini kullandılar. Ayrıca Ankara’ya “Sosyolojik olarak devlet yönetiminde zafiyete neden olduğumuzu gösterdiniz” mesajı iletti.
Sonuç olarak, Ankara, Danimarka’nın attığı adımı olumlu bir şekilde değerlendiriyor. Hükümet tarafından hazırlanan tasarı, çoğunluk partisinin bulunduğu Parlamento’dan büyük bir olasılıkla geçecek. Danimarka’nın bu tasarısı, bu tür aşağılık hareketlere izin verenlere örnek olması gereken bir adım. Kuzey ülkelerinde, bu tür konularda devletin gücünü gösterme konusunda bir kararlılık ve kontrol eksikliği olduğunu belirtmek gerekir. Türkiye’nin ve Türk kamuoyunun desteğiyle, bu tür hareketler, hangi dine yönelik olursa olsun büyük bir hakaret olarak kabul edilmektedir. Son olarak, İsveç’in önümüzdeki dönemde benzer bir adım atması şaşırtıcı olmaz.