Defineciler ve Kazılar: Kültürel Mirasa Yönelik Tepkiler

Canlı yayında kaçak kazı yapan definecilere sanal takip

Kaçak Kazılar ve Define Avcıları Hakkında Önemli Gelişmeler

Çeşitli alanlarda kaçak kazılar yaparak yüksek çözünürlükte video ve fotoğraf çeken defineciler, önceden yerleştirilmiş sahte eserleri ilk kez bulduklarını iddia ederek takipçi kazanıyor ve dedektör satışı yapıyor. Ayrıca video izlenme sayılarıyla da gelir elde ediyorlar. Videolara yorum yapanların çoğunluğunun daha önce define avcılığı yapmadığı ancak içerikleri izledikten sonra online dedektör siparişi verdikleri belirlendi.

Uzmanlar, kaçak kazıların teşvik edilmesine karşı tepkilerini dile getirdi. Göbeklitepe – Karahantepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, kültürel mirasın tahrip edilmesini teşvik eden yayınların suç olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu tür hesapları yönetenler hakkında yasal işlem başlatılması gerektiğini vurguladı.

Define avcılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu ifade eden Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık ise, kaçak kazı yapanların sosyal medyayı aktif şekilde kullandığını söyledi. İşkan, kaçak kazı yapanların özel tedbirler alınması gerektiğini ve hesaplarının kapatılması gerektiğini dile getirdi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, kaçak kazıları özendiren içeriklerin engellenmesi için ilgili sosyal medya platformları ile temasa geçti. Uzman görüşlerinin de yer aldığı geniş kapsamlı bir dosya ile desteklenen talep sonucunda, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde çekilen ve nitelikli eserlere zarar veren videolar engellenecek. İhlalde ısrar eden kullanıcıların hesapları askıya alınacak.

Define avcıları, kazma, kürek, hilti ve hatta patlayıcı madde kullanarak nitelikli eserlere zarar veriyor ve bu anları sosyal medyada paylaşıyor.

Yapılan bu çalışmalar sonucunda kaçak kazılar konusunda daha etkin önlemler alınması ve kültürel mirasın korunması hedefleniyor.