Akdeniz’deki Sıcak Hava Dalgaları Deniz Canlıları Üzerinde Etkili
MERSİN Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Akdeniz’de sıcak hava dalgalarının, deniz yüzey suyu sıcaklığını artırdığını belirtti. Ayas, “0 – 25 metre derinliğe kadar olan yerlerde yüksek bir ısınma gözlendi. Bunun biyolojik çeşitlilik üzerinde önemli etkilere sebep olduğunu görüyoruz. Özellikle deniz çayırları, makro algler, süngerler, mercanlar gibi canlı gruplarının ölmesine veya popülasyonlarında daralmalar yaşandığını gözlemliyoruz. Bu türler, diğer canlılar için üreme, beslenme ve korunma alanları sağlayarak biyoçeşitliliğin devamlılığı için büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Ayas, “Akdeniz’in tropikleştiğine ve değiştiğine dikkat çekiyoruz. Yeni egzotik türlerin artış gösterdiğini görüyoruz. Sıcak hava akımları ve deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki artışlar, tür göçünü hızlandırıyor. Her anormal sıcaklık artışı, yeni türlerin bölgeye gelmesine neden olmaktadır” açıklamasını yaptı.
Deniz suyu sıcaklığındaki artışlarla ilgili endişelerini dile getiren Ayas, “Akdeniz devam eden değişim sürecinde. Özellikle Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla Doğu Akdeniz’deki deniz çayırları, mercanlar ve diğer bitkisel materyaller azalıyor. Bu türler sıcaklıktan etkilenmekte ve popülasyonlarında daralmalar gözlenmektedir. Deniz suyu ısındıkça, doğal habitatları daralıyor ve canlılar yaşam alanlarını kaybediyor” değerlendirmesinde bulundu.