Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal: Ardışık Depremler ve Marmara Bölgesi Riski Hakkında Açıklamalar

Peş peşe depremler ne anlama geliyor? Prof. Dr. Pampal'dan dikkat çeken açıklamalar: Yedisu Fayı kırıldı kırılacak, gün sayıyor

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, CNN TÜRK canlı yayınında ardışık olarak gerçekleşen depremler hakkında açıklamalarda bulundu. Gümüşhane üzerine konuşan Prof. Dr. Pampal, şu ifadeleri kullandı: “Gümüşhane ilini ele alalım. Gümüşhane, Kuzey Anadolu Fay Hattı’na yaklaşık olarak 50-60 km uzaklıkta bulunan Kelkit’teki depremle başlamıştı. Bu bölgenin hemen doğusunda ise Kuzeydoğu Anadolu Fay Zonu bulunuyor. Özellikle son dönemlerde Erzurum’dan kuzeydoğu yönlü olarak hareket eden ve 7 şiddetinden daha büyük depremlere yol açan bir fay zonu mevcut.”

“Yedisu Fayı Kırıldı Kırılacak” diyen Prof. Dr. Pampal, Yedisu Fayı’nın kırılması durumunda sismik bir boşluk oluşacağını ve Gümüşhane, Zonguldak, Trabzon ve Rize gibi bölgelerin etkileneceğini belirtti. Prof. Dr. Pampal, “Bu bölgelerde meydana gelecek hasarın sorumluluğu kimde olacak? Vatandaşı böylesine bir rehavete sürüklemenin hiçbir anlamı yok” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Pampal, Marmara Bölgesi’nde yaşanan depremlere de değindi. En son 17 Ağustos depreminde Marmara Bölgesi’nde büyük bir deprem yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Pampal, bunun yanı sıra daha öncesinde de benzer durumların yaşandığına dikkat çekti. İstanbul başta olmak üzere Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova gibi Marmara’nın tüm bölgelerinin tarih boyunca depremlerden etkilendiğini belirtti.

Prof. Dr. Pampal, 17 Ağustos depremi hakkında şu bilgileri paylaştı: “17 Ağustos’ta İzmit Körfez merkezli bir deprem yaşandı, ancak biz buna artık Marmara Depremi diyoruz. Çünkü deprem sadece İzmit, Sakarya ve Yalova’yı etkilemedi. Avcılar gibi 130 kilometre uzaklıktaki İstanbul bölgeleri de yıkıldı ve çok sayıda can kaybı yaşandı.”