Prof. Dr. Şükrü Ersoy Yaptığı Açıklamada Depremin Şiddetini Değerlendirdi
Depremler konusunda uzman olan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK’te yaşanan depremi yorumladı. Ersoy’un uyarıları şu şekilde:
“Bu büyüklükteki deprem hissedilebildiği gibi hasar verecek bir deprem. Artçı değil bu. Çünkü merkez üssü doğu Anadolu ile Malatya fayları arasındaki kale bölgesine yakın. Bu depremin olma olasılığı yüksekti. Bu bölgede artçı dışında çok deprem olmuştu. Bir kavşak noktasında olduğu için pek çok deprem meydana geliyordu. Bu müstakil bir deprem. Dolayısıyla gelmeyebilir. Başlı başına büyük bir deprem sayılır bu. Kırsaldaki evlere hasar verebilecek bir deprem. Süre olarak 20 saniyeye yakın sürede hissedildiğini düşünüyorum.”
Ersoy’un uyarısında önemli bir detay da şu şekilde:
“Oldu bitti deyip konutlara geçmeyin. Artçıları 5’e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Yetkililer bu konuda açıklamalar yapacaktır. Dedikodulara değil resmi açıklamalara dikkat etmeli. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. Bunun kendine ait artçıları olacaktır.”
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz’den Değerlendirme
Depremler konusunda uzman olan Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Depreme bakacak olursak Doğu Anadolu fayı ve o fay zonu üzerinde bir yer. Özellikle 6 Şubat depremi ve 2020’de yaşadığımız Elazığ depreminden sonra oldukça stresin fazla olduğu bir bölge.”
“HASAR OLABİLECEK BİR DEPREM”
Prof. Dr. Tüysüz, değerlendirmesine şu cümlelerle devam etti:
“Bu bölgedeki faylardan birinin harekete geçtiğini düşünüyorum. Ama bilgiler henüz çok taze, inceleme gerekiyor. 5.9 ve 6.1 büyüklükleri arasındaki sığ deprem. 10,12 km üzerine kaynaklar var. Hasar olabilecek bir deprem. Umuyorum ki ciddi bir hasar ortaya çıkmaz. Bu bölgenin tümü için bu tür depremleri olağan karşılamak lazım.”
Prof. Dr. Naci Görür’ün Açıklaması
Prof. Dr. Naci Görür de depreme ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Görür’ün değerlendirmesi şu şekilde:
“Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüklüğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok.”
DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir’den Önemli Uyarı
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya’daki depremi şu sözlerle değerlendirdi:
“Deprem, 2020 Elazığ depremi ile 2023 yılı 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin gerçekleştiği bölgenin arasında kalan bir noktada meydana geliyor. Bu bölgede, her iki depremde de kırılmayan parça vardı. Bilim insanlarının yaptığı çalışmada bu fayda 6.8’e kadar bir deprem bekleniyordu. Burada 6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş oldu. Bundan sonra artçı depremlerde gelecektir. Bu artçılarında 5 büyüklüğüne kadar gerçekleşme olasılığı var. O bölgedeki resmi makamların ne diyeceği önemli. Halkın binalara girip girmemesi yönünde, yetkililerin sözlerine kulak vermesi gerekiyor. Bölgedeki deprem hareketliliği ise birkaç ay sürer.”