Depremin Ardından Vize Reddi: Akademisyen Yusuf Karlı’nın Annesi ve Kardeşi Avusturya’ya Gidemiyor

Depremzede akademisyenin annesine Avusturya’dan vize reddi... Hadsiz gerekçe

Yusuf Karlı, Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nde kuantum optik ve fotonik kuantum hesaplama üzerine doktora yapmak üzere 2020 yılında eğitimine başlamıştır. Geçen kış, Türkiye’ye gelerek ailesini ziyaret etmek için Hatay’a giden Yusuf Karlı, burada yaşayan ablası Ayşegül Karlı ile birlikte Adıyaman’daki aile evlerine gitmiştir. Ancak 6 Şubat günü, kaldıkları ev deprem nedeniyle yıkılmıştır. Yusuf Karlı, enkaz altından kendi çabalarıyla yaralı olarak kurtulmuştur. Ne yazık ki, babası, ablası, amcası, yengesi, halası, eniştesi ve babaannesi bu depremde hayatını kaybetmiştir. Bu acı olayın ardından Yusuf Karlı, annesi Zeliha Karlı’ya destek olmak ve ona kötü günlerini biraz olsun unutturabilmek amacıyla kız kardeşi Deniz Karlı ile birlikte Avusturya’ya dönmeye karar vermiştir.

Ancak, bir kötü haber Avusturya Konsolosluğu’ndan gelmiştir. Yusuf Karlı, annesi ve kız kardeşinin vize başvurularının reddedildiğini Hürriyet gazetesine açıklamıştır. Reddettiği gerekçe olarak ise “Finans durumunuzu göz önünde bulundurduğumuzda ve evinizin yıkıldığını, depremden etkilendikten sonraki ekonomik durumunuzu düşündüğümüzde vizeniz geçmeden vaktinde Schengen bölgesini terk etmeyeceğinize dair yüksek şüpheler vardır” denilmiştir. Karlı, davet mektubunu gönderdiğini ve gereken tüm evrakları hazırladığını belirtmiştir. Ancak, konsolosluğun “Dul kalmışsın, depremde evini kaybetmişsin, geri dönmeyebilirsin” şeklindeki yaklaşımı onu çok üzmüştür.

Yusuf Karlı, duruma tepki göstererek yanında getirdiği başarılarını da paylaşmıştır. Avusturya Innsbruck Üniversitesi’nde yaptığı çalışmaların sonucunda, dünyanın en saygın akademik dergilerinden biri olan ACS Nano Letters’ın kapak makalesinde adının yer aldığını ve imzasının bulunduğunu belirtmiştir. Ayrıca, üzerinde çalıştığı 5-6 makalenin bir yılda tamamlandığını ve üniversitenin Nobel geçmişi olan bir yer olduğunu da vurgulamıştır. Yusuf Karlı, annesinin Adıyaman’ı çok sevdiğini ve her gün memlekete dönmek istediğini söylemiştir. Hala umutlu olmasına rağmen yaşadığı ret gerekçesini ayıplamış ve bu duruma anlam verememiştir.