Depremzedelerin Adalet İstediği Yakalama Hikayesi

Firari müteahhidi depremzedeler buldu: Yakaladık kaçamazsın

Hatay’ın merkez Antakya ilçesi Cebrail Mahallesi’ndeki Emlakbank Konutları 11. kısmında meydana gelen büyük depremlerde 96 daire ve 6 blok yıkıldı. Bu bloklarda yaşayan 370 kişi yaşamını yitirdi. Soruşturmalar sonucunda blokların müteahhidi olan Mehmet Özat hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Özat, Hatay’dan ayrıldı ve sonrasında izini kaybetti. Yaklaşık 9 ay süren bir aramanın ardından dünkü olayda bulundu.

Dün saat 12.00 sularında Ankara Çankaya’daki Bilkent Center AVM’ye giden iki depremzedesi kadın, park yerinde Özat’ı gördü. Müteahhidi tanımamak için şapka takan kadınlar, onu yakalayarak kolundan tuttu ve hemen polisi aradı. Bunun üzerine olay yerine gelen Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri firari müteahhiti yakalayarak gözaltına aldı. Özat, uzun süredir Ankara’da saklandığı ve depremzedesi kadınlar tarafından tanınıp yakalandığı için şok yaşadı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Özat, “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçundan tutuklandı.

Depremzedesi iki kadın, Özat’ı yakalayıp polise teslim eden Sinem Boyacı, o anları şöyle anlattı: “AVM’de onu gördüm. ‘Ben o değilim’ dedi. Kimliğini göstermesini istedim. ‘Sen aranan müteahhit Mehmet Özat’sın’ dedim. Şapkasını aldım ve titremeye başladı. Sonra da ‘Benim arandığımdan haberim yoktu’ dedi. Kaçmaya çalıştı. Onun kolundan tutarak kaçmasını engelledik. Önce AVM güvenliği, sonra da polisler geldi. Onlara teslim ettik, karakolun önüne kadar da takip ettik.”

Sinem Boyacı, Emlakbank Konutları’nda annesi dahil olmak üzere 9 yakınını kaybettiğini belirterek şunları söyledi: “Bu kişiden şikayetçi olan yüzlerce depremzede var. Eğer suçlu değilsen neden kaçıyorsun? Paraları yemek güzeldi değil mi? Cezanı çekeceksin, hesabını vereceksin. Adaletin sağlanmasını, ölen yakınlarımızın ruhlarının huzur bulmasını istiyoruz.”

Mehmet Özat’ın şu anda hala inşaat işleriyle uğraştığı ve oğluyla birlikte çalıştığı belirtildi.

Kadınların Mehmet Özat’ı polisler gelene kadar bırakmaması, cep telefonuyla kaydedildi. Görüntülerde depremzedesi kadınlar, bir taraftan Özat’ı kolundan tutarken, diğer taraftan polisi arayarak haber veriyordu.