Derince Hastanesi Sahte Rapor Skandalı

Sahte rapor çetesine operasyonda 'pes' dedirten detaylar

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkilileri, 2017-2018 yılında bazı hastaların sağlık kurulu muayene sürecinde hile yaparak engelli ve emeklilik konularında haksız sağlık raporu almaya çalıştıklarını belirledi. Hastane raporları incelendiğinde sahte belgeler sunarak malulen emekli olmaya veya engelli raporu almaya çalıştıkları ortaya çıktı. 196 sahte belge tespit edildi ve suç duyurusunda bulunuldu. Teknik ve fiziki takip verileriyle şüpheliler tespit edildi. Şebeke üyeleri arasında hastane çalışanları, doktorlar ve eczacılar da bulunmaktadır. Toplamda 182 kişi hakkında soruşturma açıldı, 46 kişi tutuklandı ve diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Hazırlanan iddianamede, örgüt lideri H.Y’nin sahte belgelerle haksız sağlık raporları almaya aracılık ettiği ve bu suçlamaların tape kayıtları ve fotoğraflarla sabitlendiği belirtildi. H.Y’nin 196 eylemde parmağı olduğu ortaya çıktı. Suçlamaları kabul etmeyen diğer örgüt liderleri ise suçlamaları inkar etti. Toplamda 130 eylem dolandırıcılık ve sahtecilik suçları kapsamında değerlendirilirken 50 eylemin teşebbüs aşamasında kaldığı belirtildi.

Dava devam ederken tutuksuz sanıklar duruşmaya katıldı, tutuklu sanıklar ise katılamadı. Sanıklar ifadelerinde, sahte raporlar hakkında bilgi sahibi olmadıklarını, sıra alma konusunda yardım aldıklarını fakat para vermediklerini belirttiler. Mahkeme heyeti, ifadesi alınamayan sanıkların ifadesini almak için duruşmayı erteledi.