Hatay’da her noktasında devam eden inşaatlarla birlikte 30 bin kişinin çalıştığı dünyanın en büyük şantiye alanına dönüştü. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, depremin 2. yıl dönümünde Hürriyet’e yaptığı açıklamada kentteki çalışmalar ile ilgili şu bilgileri verdi: “Konteynerkentlerde şu an 220 bin civarında vatandaşımız var. Konteynerkentlerde kiracılar da var. Hatay’da toplam yıkılan yapı 300 bin. Bunun 160 bini yeniden yapılıyor, devlet tarafından. 153 bin hak sahibi bulunmakta. Elbette ki kiracılarımızın da ev sahibi olmasını istiyoruz ve bu yönde çalışmalar devam etmektedir. Bu süreç biraz zaman alacaktır.”
Başkan Öntürk ayrıca, deprem öncesi Hatay’ın 1 milyon 710 bin olan nüfusunun son seçimlerde 1 milyon 550 bin civarına düştüğünü belirtti. Ancak, deprem sonrasında ikametgahını değiştiren 1 milyon kişinin 150 bininin memur olduğunu ve kısmen bu nedenle şehri terk ettiklerine dikkat çekti. Öntürk, “Hataylılar şehrini terk etmiyor, geçici olarak ayrılıyorlar ve geri dönüş yapıyorlar. Hatay özel bir şehir, kadim bir şehir. Evleri yapılan, çocukları okulu bitirenler artık geri dönmeye başladı.” dedi.
Hatay’daki şantiyelerde çalışan insan sayısının 25 ila 30 bin arasında olduğunu belirten Başkan Öntürk, “Bu emeği, bu birikimi, bu insanları toparlamak çok zor bir iş. Hatay’a geldiğinizde dünyanın en büyük şantiyesini görebilirsiniz. Yeni bir şehir inşa ediyoruz. Sadece konutlar değil, sosyal, kültürel işler, spor faaliyetleri, altyapı, üstyapı, küçük sanayi siteleri, sanayi alanları ile şehri yeniden ayağa kaldırıyoruz.” şeklinde konuştu.