“Dijital Telif Yasası: İnternetin Yükselişi ve Telif Haklarının Korunması”

Google, Kanada ile anlaştı... Prof. Dr. Mustafa Bostancı'dan 'Dijital Telif Yasası' çağrısı: Acilen düzenlenmeli

Son dönemde internet ve dijital platformların kullanımının artması, telif haklarının korunmasıyla ilgili farklı korsan faaliyetlerin artmasına neden oldu. Bu nedenle, dijital alanlarda mülkiyet haklarını korumayı amaçlayan “Dijital Telif Yasası” için bekleniyor. Dijital yayıncıların telif haklarının yeterince korunmaması da ciddi sorunlara yol açıyor. Fikri Sanat Eserleri Kanunu’nun internet ve sosyal medyanın hayatımızda büyük bir rol oynamasıyla birlikte yetersiz kalmış olduğuna dikkat çeken Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bostancı, Milliyet gazetesinden Zeynep Dilara Akyürek’e yaptığı açıklamalarda, “Dijital Telif Yasası”nın önemini ve aciliyetini vurguladı.

1990’lı yıllarda internetin ve 2000’li yıllarda sosyal medyanın hızla yayılmasıyla, bazı yasal düzenlemelerin zorunlu hale geldiğini belirten Doç. Dr. Mustafa Bostancı, ABD ve Almanya’da “dijital hayatı düzenlemek” amacıyla atılan adımlardan bahsetti. Türkiye’de ise 2007 yılında yayımlanan ve internet alanını düzenlemeye yönelik olan 5651 sayılı kanunla başlayan sürecin ve gelişmelerin henüz yeni olduğuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Bostancı, “Türkiye’de 2007 yılında yayımlanan ve internet alanını düzenleyen 5651 sayılı kanun, 2020 yılında güncellenerek sosyal ağ sağlayıcılarına bazı yükümlülükler getirdi. 2022 yılında ise ‘dezenformasyon yasası’ olarak bilinen 7418 sayılı ‘Basın Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ yayımlanarak dijital dünyayla ilgili çeşitli düzenlemeler hayata geçirildi. Yani Türkiye’de sosyal ağ platformlarına ilişkin düzenlemeler henüz çok yeni. 5651 ve 7418 sayılı kanunlar önemli olmakla birlikte yeterli değil. Dijital platformlarda telif konusu önemli tartışmalara yol açıyor. Bu tartışmalar, dijital ortamda üretilen içeriklerin telif haklarının korunması ve telif bedellerinin ödenmesi üzerine yoğunlaşıyor” şeklinde konuştu.

Günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen internet ve sosyal medya platformları için yeni bir yasa gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Bostancı, dijital telif konusunun yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada tartışmalara yol açtığını belirtti. Doç. Dr. Bostancı, “Geleneksel telif koruyucu yasaların dijital ortamda yetersiz kaldığını” belirterek, Avrupa Parlamentosu’nun 2019 yılında “Dijital Tek Pazarda Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Yönergesi”ni kabul ettiğini hatırlattı.

Bu bağlamda, Doç. Dr. Mustafa Bostancı’ya göre, AB ülkeleri gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirerek Google ve Meta gibi şirketlerden telif geliri elde edebiliyor. Kanada’nın da son geçirdiği yasa ile Google’dan yılda 74 milyon dolarlık telif ödemesi alacağı ifade ediliyor. Türkiye’nin de nüfusunun yüzde 82’sinin internet kullandığı ve günde ortalama 8 saat dijital platformlarda vakit geçirdiği göz önüne alındığında, acilen yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Bostancı, “Dijital içerik üreticileri, yayıncılar, influencer’lar ve dijital platformlarda faaliyet gösteren organizasyonlar, bu yasal düzenlemeyi bekliyor” diye konuştu.