“Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Görüştü: İsveç’in NATO Üyeliği, F-16 Tedariki ve Bölgesel Meseleler Gündemde”

Fidan’dan Blinken’la Londra zirvesi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Ukrayna İyileştirme Konferansı için Londra’da bulunuyordu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşme fırsatı yakaladı. Görüşmede, İsveç’in NATO üyeliği, F-16 tedariki, bölgesel ve küresel meseleler, Suriye, Rusya-Ukrayna savaşı ve önümüzdeki ay Litvanya’da düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi gibi birçok önemli konu ele alındı. ABD tarafı İsveç’in NATO üyeliği konusunda fikir alışverişi yaptı ve Türkiye’nin F-16 blok 70 savaş uçaklarına olan talebi de görüşüldü.

Görüşmede Suriye’nin kuzeyindeki durum, PKK/YPG’nin bölgedeki faaliyetleri, Rusya-Ukrayna savaşı ve Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasının son durumu konuları da ele alındı. Ayrıca, NATO’nun Vilnius Zirvesi de görüşülerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasında muhtemel bir görüşmenin de ele alındığı tahmin ediliyor.

Dışişleri Bakanı Fidan ayrıca Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile de görüştü. Görüşmede tahıl koridoru, Suriye’nin kuzeyindeki durum ve İsveç’in NATO üyeliği konuları ele alındı. İki bakan da kısa süre içinde Berlin’de buluşma isteklerini dile getirdi.

Bakanlar arasındaki görüşme samimi bir diyalog şeklinde gerçekleşti ve Blinken Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu vurgularken, Fidan ise NATO ve diğer platformlardaki işbirliğimizi daha da derinleştirmek için Bakan Blinken’la birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini belirtti.