Diyarbakır’da Yapılan İzinsiz Basın Açıklaması ve Yürüyüşe Müdahale Sonrası Oluşan Olaylar

Diyarbakır’da Öcalan yürüyüşüne müdahale: 55 gözaltı

Diyarbakır’da bulunan İmralı Cezaevi’nde hükümlü olarak bulunan terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan için bir grup, Koşuyolu Parkı’nda izinsiz bir basın açıklaması ve yürüyüş yapmak istedi. Gruba yapılan uyarılara rağmen yürüyüş yapma konusunda ısrar edilince, polis müdahale etmek zorunda kaldı. Valiliğin yasaklama kararının sık sık anonslarla gruba hatırlatılmasına rağmen, uyarılara dikkat edilmedi ve çevik kuvvet ekipleri tarafından sarıldılar. Bu sırada slogan atan bazı kişiler gözaltına alındı ve yaşanan arbede sonucunda 55 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır milletvekili Ceylan Akça Cupolo, emniyet amiriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Müzakereler sırasında emniyet amirinin “Sizin istinat ettiğiniz kişiler terör örgütünden yatan kişiler. Siz terör örgütü propagandası içeren eylemlerle beni aynı çatıya mı sokuyorsunuz?” sözleri üzerine Cupolo, “Bu konu haddin dışına çıkıyor. Sadece bana verilen talimatı uyguladım. Valiliğin yasaklama kararı olduğunu belirttim. Ben bu müzakereleri uzattıkça siz zaten eylemselliğinizi yerine getirmiş oluyorsunuz” şeklinde cevap verdi.

Valilik yasağının hatırlatılmasına rağmen, milletvekilleri ve yaşlılar grubun içinden çıkması istendi. Bir süre oturarak protesto eden milletvekilleri Ceylan Akça Cupolo, Nevruz Uysal Aslan, Halide Türkoğlu, Celal Fırat, Beritan Güneş Altın, Mehmet Zeki İrmez, Zeynep Oduncu, George Aslan ve Adalet Kaya trafik akışını kapattı. İl Emniyet Müdür Yardımcısı Alpaslan Demiray, hastaneye yetişmek isteyen arabalar olduğunu hatırlatarak, “Mecliste yapılan yeminden bunun ne alakası var? Trafiği kapatmak ne demek?” diyerek tepki gösterdi. Bu olayın üzerine 15 dakika süren oturma eylemi sona erdi. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri ise devam etmektedir.