“DKMP’den ‘Koruma Altına Alınan Av ve Yaban Hayvanları’ Listesi: Anadolu Parsı ve Diğer Türler için Belirlenen Tazminat Miktarları”

Doğa katillerine 1,2 milyon liraya varan ceza! Avlanması yasak olan yabani hayvanları korumak için önemli adım

DKMP Genel Müdürlüğü’nün 2023-2024 Av Dönemi için Merkez Av Komisyonu tarafından yayınlanan ‘Koruma Altına Alınan Av ve Yaban Hayvanları’ listesine göre, üç kategoride yer alan memeliler, sürüngenler ve kuşlar, av koruması altına alındı. Listeye Anadolu parsı da eklenerek, nesli tükendiği düşünülen bir tür olarak yeniden keşfedildi. 2020 yılında Batı Akdeniz’de fotokapanlarla elde edilen görüntüleriyle dikkat çeken Anadolu parsı, avlanması ve zarar verilmesi kesinlikle yasak olan bir türdür. Bu nedenle, Anadolu parsına zarar verenlere 1 milyon 200 bin TL tazminat ödenecek.

Anadolu parsı ve diğer koruma altındaki türler için, idari para cezaları ve tazminat bedelleri dışında, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na göre failler hakkında 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası verilebileceğini belirtmek gerekir.

Listedeki diğer memeli türler için belirlenen tazminat bedellerine göre, Anadolu yaban koyunu ve yaban koyunlarına 600 bin TL, yaban keçisine 300 bin TL, alageyik, çengel boynuzlu dağ keçisine 200 bin TL, bozayı, çizgili sırtlan, karakulaklara 60 bin TL, kızıl geyiğe 60 bin TL, ceylana 40 bin TL, vaşak, yaban kedisi ve saz kedilerine 30 bin TL, Akdeniz fokuna 25 bin TL, su samuru ve karacaya 15 bin TL, kurt, alacasansar, oklu kirpile 6 bin TL, porsuk, gelincik, kokarca, kakım ve sincaplar ailesindeki tüm türler için ise 1200 TL tazminat ödenecek.

Sürüngen türleri için belirlenen tazminat miktarları da şu şekildedir: iri başlı deniz kaplumbağası (Caretta caretta), yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas), Nil kaplumbağası (Trionys triunguis) ve Fırat kaplumbağası (Rafetus euphracticus) için 25 bin TL, çöl varanı için 22 bin TL.

Son zamanlarda sıcak havalardan dolayı sıklıkla karşılaşılan yılan türleri için de caydırıcı cezalar belirlendi. Beyazbantlı dağ engereği, Wagner engereği, Anadolu engereği, Darevski engereği, Kafkas engereği ve Çoruh engereği için 18 bin TL, çöl kobrası, Bolkar engereği, baran engereği ve bozkır engereği için 13 bin TL, koca engerek, Ağrı engereği, şeritli engerek, burunlu engerek ve Kafkas burunlu engerek için 11 bin TL. İsmi belirtilmeyen diğer tüm sürüngen türleri için ise 3 bin TL tazminat ödenecek.

Kuş türleri için belirlenen tazminat miktarlarına göre, atmacagiller ve doğangiller familyasındaki tüm türler için 22 bin TL, kelaynak, ince gagalı kervançulluğu için 16 bin TL, tepeli pelikan, mezgeldek, toy, yakalı toy için 14 bin TL, orman horozu, dağ horozu, turnagiller, urkeklik için 10 bin TL, ak pelikan, flamingo, kuğular, leylekgiller familyasında diğer türler için 7 bin TL, peçeli baykuşgiller ve baykuşgiller familyasındaki tüm türler için 5 bin TL, dikkuyruk, paspaş patka, yaz ördeği, Sibirya kazı, bıldırcın kılavuzu için 3 bin 500 TL, küçük karabatak, tepeli karabatak, küçük sakaca için 2 bin 500 TL, sülün, turaç için 2 bin TL, küçük suçulluğu, kızkuşu, balıkçılgiller familyasındaki diğer türler, ördekgiller familyasındaki korunan diğer türler için 1400 TL, kargagiller için 300 TL, ismi belirtilmeyen diğer korunan kuş türleri için ise 1400 TL tazminat ödenecektir.

Ayrıca, bu kuşların yumurtalarını almak da yasaktır ve atmacagiller ve doğangiller familyası için ceza miktarı aynıdır, diğer türler için ise %50 daha düşük uygulanacaktır. (DHA)