Doç. Dr. Elvan Böke’nin Bilim Başarısı Ödüllendirildi

Uzun ve sağlıklı hayatın üç sırrı: İyi uyu, sağlıklı ye, hareket et

Doç. Dr. Elvan Böke’nin Bilimdeki Başarısı Ödüllendirildi

ODTÜ mezunu Doç. Dr. Elvan Böke, İngiltere’de Cancer Research UK Manchester Institute’da yüksek lisansını tamamladıktan sonra Harvard Tıp Fakültesi’nde doktorasını tamamlamış bir bilim insanıdır. Geçtiğimiz yıl, kadınlarda 40 yaş ve sonrasında ortaya çıkan doğurganlık sorunları üzerine yaptığı çalışmalarla Sabri Ülker Bilim Ödülü’nü kazanan Doç. Dr. Böke, bu yıl Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’nün (EMBO) büyük ödülünün sahibi oldu.

Böke, uzun yaşamın sırlarıyla ilgili çalışmalarıyla ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “‘Çalışmalarımızın temelinde şu sorunun cevabını arıyoruz: Doğumdan önce oluşan yumurtalar, 50 yıla varan uzun süreler boyunca kadın vücudunda nasıl hayatta kalabiliyor? Kadınlarda doğurganlık sorunlarının çoğu düşük yumurta kalitesinden kaynaklı. 40 yaşından sonra birdenbire yaşlanmasına neyin sebep olduğu ise bilinmiyor. Kadınlarda doğurganlık sorunlarının yüzde 25’inden fazlasının açıklanamadığını gösteriyor. Laboratuvarımızdaki çalışmalarla bu eksikliği kapatmaya çalışıyoruz.’

Bilim dünyasının gündeminde ise şu sıralar “Longevity” yani uzun yaşam kavramı bulunuyor. Yaşlanmayı önlemek için önemli üç faktör olduğunu belirten Böke, “İyi beslenmek, iyi uyumak ve egzersiz yapmak” faktörlerinin kanıtlanmış olduğunu belirtti. Bilimsel gelişmelerle birlikte yeni bakış açıları ortaya çıktığını vurgulayan Böke, “Maksimum insan ömrü ya da sağlıklı yaşlanma konularında olumlu gelişmeler olsa da, çoğunlukla hastalıkların erken teşhisi ya da tedavisiyle ilgilidir” dedi.