Doğu Karadeniz yaylalarında tespit edilen yaklaşık 4 bin 200 kaçak yapı için Trabzon, Rize, Giresun, Artvin ve Gümüşhane valiliklerince yıkım kararı alındı. Birçok kaçak yapı, halen inşa aşamasındayken yıkıldı. Fakat bölgedeki kaçak yapı sahiplerinin tepkileri üzerine yıkımlar durduruldu.
Türkiye genelinde uygulanmaya başlanan ‘imar barışı’, yaylalarda inşa edilen ve yıkım kararı alınan kaçak yapı sahiplerini harekete geçirdi. Bu kişiler, 2019 yılında ‘imar barışı’ndan faydalanmak ve ‘Yapı kayıt belgesi’ almak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurdu.
Son dönemlerde artan doğa turizmi ve bölgeye olan ilgiyle birlikte, yaylalarda kontrolsüz bir şekilde yeniden kaçak yapı inşa ediliyor ve ‘imar affı’ beklentisi de artıyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi’nin yürüttüğü çalışmalar, göç hareketleriyle artan kaçak yapılaşmanın yanı sıra çarpık tesisleşmeden kaynaklanan çöp ve atık sorununun Karadeniz kıyısında kirliliğe neden olduğunu tespit etti.
Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, bu konuda şunları söyledi: “Maalesef yaylalarda tapuya konu olmayan kamuya ait alanlarda, Trabzon örneğinde olduğu gibi hayvancılıkla hiçbir alakası olmayan, çirkin ve çarpık yapılar bulunuyor. Bu durum Karadeniz’e kötü bir turizm algısı yaratıyor. Bu durumu durdurmak gerekiyor.”
Erüz ayrıca Trabzon’da korunması gereken önemli turbalık alanlarda, özellikle Barma Yaylası’nda 2017’den bu yana 120 kaçak yapı tespit edildiğini belirtti ve devletin bu konuyu ele alarak gerekli yıkımları yapması gerektiğini vurguladı.
Yaylaların tahrip olduğuna dikkat çeken Erüz, yaylaların kontrol altına alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca yaptıkları deniz kirliliği çalışmalarında, kaçak ve kontrolsüz yapılaşmanın yayla turizmi adı altında deniz kirliliğine neden olduğunu ortaya koydu.