Dolandırıcı Markette Yakalandı: NFC Teknolojisiyle Kredi Kartından Para Çekilme Olayı!

Avcılar'da akılalmaz olay! Sinsice yaklaştı, çantasındaki düzenekle kredi kartından 5 bin lira çekti

Denizköşkler Mahallesi’ndeki bir market, geçtiğimiz çarşamba günü Ürdünlü olduğunu iddia eden bir kişinin dolandırıcılık girişimiyle karşı karşıya kaldı. Market sahiplerinden Özgür Duman ve arkadaşlarıyla sohbet eden kişi, daha sonra pasaportunu unuttuğunu belirterek hızla uzaklaştı. Bu olay sırasında bir arkadaşının cep telefonuna 5 bin TL çekildiğine dair bir uyarı mesajı geldi. Genç, hiçbir alışveriş yapmamasına rağmen kredi kartından para çekildiğini fark edince hemen bankaya başvurdu ve “şüpheli işlem” bildirimi oluşturdu. Banka, olayı incelemeye alarak çekilen paranın hangi dakikada olduğunu belirlemek için marketin güvenlik kamera kayıtlarını inceledi. Bu esnada şüpheli şahsın bel çantasıyla mağdura yaklaştığı görüldü. Özgür Duman, dolandırıcının güvenlik kamera görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaşarak diğer kişilerin de benzer durumla karşılaşmaması için dikkatli olmalarını istedi.

Olayın ardından, market sahibi Ramazan Duman, cuma günü aynı kişinin tekrar geldiğini fark etti. Duman, şüphelinin çantasını açmasını istedi ve içinden bir pos cihazı çıktı. Bunun üzerine Duman, hemen polise haber verdi. Şüpheli, polis ekibine güvenlik kamera kayıtlarıyla birlikte teslim edildi. Şüpheli, internet üzerinden online siparişlere yanıt verdiğini ve ödemeleri pos cihazıyla aldığını söyledi. Market sahibi Ramazan Duman, bu yabancı uyruklu kişinin teknolojiyi kullanarak yanına yaklaşarak başka bir kişinin kredi kartından para çektiğini ifade etti.

Avcılar Emniyet Müdürlüğü ekipleri olayı araştırmaya devam ederken, Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, bu olayda ‘NFC’ teknolojisinin kullanıldığını belirtti. NFC teknolojisiyle kredi kartlarından kablosuz bağlantı kullanılarak para çalındığını söyleyen Altun, “Bu dolandırıcılıkta sistem, telefon veya pos cihazlarına entegre ediliyor. Manyetik alan sayesinde yakına yaklaşılan kişinin cebindeki kredi kartından haberi olmadan para çekiliyor. Metrobüs, metro, tramvay veya toplu taşıma araçlarında bu yöntemle hırsızlık yapılabilmesi için kişinin size 4 santimetre kadar yaklaşması gerekiyor. Bu tür durumlardan korunmak için kredi kartlarını alüminyum folyo ile sarabilir veya kimlik ve market kartlarını üst üste koyabilirsiniz. Bu şekilde izinsiz çekimler mümkün olmayacaktır” şeklinde bir uyarıda bulundu. (DHA)