Dolandırıcılar Tarihi Eser Dolandırıcılığında Yeni Bir Yöntem Kullanıyor

200 liralık davul derisiyle 20 milyon TL'lik vurgun! İlan sayısı her geçen gün artıyor... Gerçeği anlayanlar savcılığa koştu

Dolandırıcılar, son zamanlarda yeni bir yöntem kullanarak insanları mağdur etmeyi sürdürüyor. Tarihi yazma eserlere ilgi duyan ve bunları alıp satarak para kazanmayı hedefleyen bazı insanlar, sahte belgelerle dolandırıldıkları gerekçesiyle savcılıklara başvuruda bulunuyor. Genellikle internet üzerinde “Tarihi belge” veya “Ceylan derisinden İncil” gibi isimlerle satılan ilanlara kanan ve milyonlarca lira ödeme yapan insanlar, kısa sürede dolandırıldıklarını fark ediyorlar.

Uluslararası Strateji Kalkındırma Araştırma Derneği (USKAD) Genel Başkanı ve Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Yetkilisi Koruma ve Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram, yeni bir dolandırıcılık yöntemine dikkat çekti. Karabayram, dolandırıcıların özellikle kullanılmış ve eskimiş davul derilerine ilgi gösterdiklerine dikkat çekerek, bu derilerin dolandırıcıların elinde milyonlarca liralık bir dolandırıcılık aracına dönüştüğünü ifade etti.

Karabayram, dolandırıcıların yöntemini şu şekilde açıkladı: “Davul derilerini sıcak suda bekletiyorlar ve kuruttuktan sonra üzerine gölgelemeler yapıyorlar. Ardından ‘Meryem Ana’ tasarımlarını ekliyorlar. Renkli boyalarla sayfa sayfa üretim yapıyorlar ve içerisine hattatın yazdığı metinleri ekliyorlar. Bir adet deri 200 lira ve bununla 10 sayfa oluşturabiliyorlar. Bu sahte belgeleri de ‘Ceylan derisinden İncil’ gibi bir isimle satışa çıkarıyorlar.”

Karabayram ayrıca, dolandırılmak istenen kişilerin genellikle 15-20 milyon lira gibi yüksek bir fiyatı ödeme niyetinde olduklarını ve bu dolandırıcılığın kısa sürede ortaya çıktığını belirtti. Ayrıca, bu sahte eserlerin sahteliklerinin test edilmesi için 100 derecelik suda tutulduğunda boyaların aktığını söyledi. Yüzlerce yıllık bir eserde böyle bir akmanın asla olmayacağını vurguladı.

Davul derisi ve malzemeleri satan Ali Ahraz ise, davul derisi almak için kendisine birçok kişinin geldiğini ve genellikle resim yapacaklarını söylediklerini belirtti. Ancak Ahraz, resim yapılmasının mümkün olmadığını söylediğini ve bazen bu kişilere güvenmediği için deri vermediğini ifade etti. Ahraz ayrıca, derinin hangi hayvana ait olduğunu anlamanın oldukça zor olduğunu da dile getirdi.